Tätä kannattaa hauesta valmistaa: Pehmeä mousse toimii erinomaisesti perunoiden kanssa tai leivällä
Haukimoussen valmistamiseen voit käyttää pakastettua tai juuri nostettua haukea.
Viime vuoden kalasaalis on hyvä hyödyntää nyt. Pehmeän kermainen ja raikkaan yrttinen haukimousse juhlistaa kalapöydän ja maistuu myös tyylikkäänä alkupalana. Kuva: Helena Saine-LaitinenHaukimousse
8–10 annosta
Ainekset
- 500 g nahatonta haukifileetä
- 2½ dl kuivaa valkoviiniä
- 3–5 dl vettä
- 2 rkl kalafondia
- 1½ tl suolaa
- 1 laakerinlehti
- 2 liivatelehteä
- 1 prk (2 dl) kuohukermaa
- 1 dl makeaa sipulia
- ¾ dl tuoretta tilliä
- ½ dl ruohosipulia
- 2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 1 tl sitruunankuoriraastetta
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl valkopippuria
- 1 rkl sitruunamehua
Valmistusohje
- Sulata pakastettu kalafilee ja pyyhkäise talouspaperilla. Nosta filee kattilaan, lisää viini ja vettä sen verran, että kala peittyy. Lisää joukkoon fondi ja suola.
- Hauduta kala kypsäksi (15–20 minuuttia) miedolla lämmöllä, kunnes kala lohkeaa helposti haarukalla kokeiltaessa. Anna hauen jäähtyä liemessään viileässä seuraavaan päivään.
- Perkaa kalasta ruodot huolellisesti sormin erottelemalla. (Saanti noin 7 dl)
- Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.
- Vaahdota kerma. Silppua sipuli, tilli ja ruohosipuli.
- Sekoita kulhossa kala, jogurtti, kermavaahto, sipuli, yrtit ja mausteet. Tarkista maku.
- Purista liivatteista ylimääräinen neste, liuota ne kuumaan sitruunamehutilkkaan ja kääntele kalaseokseen.
- Kumoa seos tarjoilukulhoon ja tasoita. Anna haukimoussen hyytyä ja maustua viileässä vähintään 4 tuntia tai seuraavaan päivään.
- Tarjoa haukimousse alkupalana tai noutopöydässä keitettyjen perunoiden kera.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

