Hillasato romahti täysin – torniolaisen juomavalmistajan tuote katoaa kaupoista
Tornion Panimo kertoo keskeyttävänsä tulevana talvena lakkalonkeronsa valmistamisen erityisen huonon hillasadon vuoksi.Hillan hinta on noussut lähes vuosittain. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin erityinen, kun hillasato romahti ja samaan aikaan oli pula poimijoista.
”Osasimme odottaa isoa hinnannousua, mutta todellisuus oli vielä paljon karumpi – Tukkureilta ei ole saatavissa marjoja lainkaan. Tornion Panimolle tämä merkitsee sitä, että aitoihin marjoihin pohjautuvat makumme törmäävät ensimmäistä kertaa ylivoimaiseen esteeseen”, Tornion Panimon toimitusjohtaja ja panimomestari Kaj Kostiander kertoo.
Kostiander huomauttaa, että panimo käyttää hillaa tuhansia kiloja vuodessa, joten pieniltä yksityisiltä poimijoilta ämpäri kerrallaan ostaminen ei tilannetta pelasta.
Hillan huono saatavuus on ajanut panimon tekemään vaikean päätöksen Tornion Panimo keskeyttää ensi talvena Hilla Cloudberry Longdrinkin valmistuksen. Yhden lonkerolitran valmistamiseen käytetään 100 grammaa hillaa.
Toistaiseksi Tornion Panimo pystyy jatkamaan mustikka- ja vadelmalonkeroidensa valmistusta, vaikka niidenkin kohdalla raaka-aineiden saatavuus on epävarmaa. Kostianderin mukaan hillakato on paljastanut koko marjamarkkinan haavoittuvuuden ja nostanut esiin kysymyksen siitä, mihin asti aitoudesta voi pitää kiinni, kun luonnonvarat käyvät vähiin.
”Kuluttajat ovat tottuneet luontaisten ja keinotekoisten aromien makuihin niin vahvasti, että harva enää erottaa aidon marjamehun makua aromilla höystetystä. Joudummekin siis kysymään itseltämme, luovummeko lonkeroista kokonaan vai siirrymmekö valmistamaan lonkeromme aromipohjaisina, kuten muutkin”, Kostiander toteaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





