Halkeilevatko kasvattamasi tomaatit? Näin voit ehkäistä sen
Tomaattien halkeilu risoo kotipuutarhureita, mutta syömistä se ei estä.
Tomaatin halkeaminen voi johtua ilmankosteuden muutoksesta tai kasvuolojen epätasaisuudesta. Kuva: Aimo VainioMoni kotipuutarhuri ihmettelee, miksi tomaatit halkeilevat vähän ennen sadonkorjuuta.
Meillä kotona -lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan halkeilu johtuu maan väkevyyden alenemisesta. Tilanteen voi korjata lisäämällä kaliumvoittoista lannoitusta.
Tomaatit voivat halkeilla äkillisesti myös silloin, kun sää muuttuu nopeasti aurinkoisesta hyvin pilviseksi. Tällöin ilmankosteus nousee niin suureksi, että kasvit eivät pysty haihduttamaan riittävästi ja hedelmiin kertyy liikaa nestettä.
Myös puutarhakasvien verkkokauppa Viherpeukalot kertoo verkkosivuillaan, että halkeilu johtuu ilmankosteuden muutoksesta.
”Kun ilmankosteus on korkea ja johtokyky liian alhainen, tomaatit voivat halkeilla. Tämä johtuu tomaatin runsaasta vedenotosta ja vähäisestä haihdutuksesta.”
Nestejännitys lisääntyy, hedelmä paisuu ja lopulta kuori repeää.
Halkeilua saattaa selittää myös epätasainen kastelu.
”Pyri pitämään kaikki mahdollisimman tasaisena”, viljelyasiantuntija Sara Bäckmo toteaa Leva & Bo -lehdelle.
Muun muassa lämpötilan vakaus, kasvualustan ja ilman kosteuden tasapaino sekä tasainen ja riittävä lannoitus ehkäisevät halkeilua.
Haljennut tomaatti voi näyttää ikävältä, mutta halkeilu ei johdu mistään taudista. Tomaatin voi siis hyvillä mielin syödä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







