Valmista yhtä Mannerheimin suosikkiruokaa kotona: Täydellinen kalaruoka
Kuha Walewskan sanotaan olleen yksi marsalkka Mannerheimin lempiruoista. Siinä kuha kypsennetään valkoviinissä ja peitetään juustoisella kastikkeella.
Klassikot ovat ikuisia, ja siihen on syynsä. Kuhaa Walewsaka on tuulahdus retroa 70-lukua, mutta maistuu ihanalta myös tällä vuosituhannella. Kuva: Sanne KatainenPerunamuusiruusukkeet gratinoidaan kauniisti, ja ruoka viimeistellään sienillä ja katkaravuilla. Kuha Walewskan seurana maistuu minttuisella jogurtilla viimeistelty raikas ja hapokas sitrussalaatti. Simppeliä, mutta todella maukasta.
Kuhaa Walewska
4 annosta
- Ainekset
- noin 800 g kuhafileetä
- 1 dl vettä
- ½ kalaliemikuutio tai 1 rkl kalafondia
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 2 dl ruokakermaa
- ½ tl suolaa
- ¼ tl valkopippuria
- 1 rkl sitruunamehua
- 1½ dl juoksevaa sulatejuustoa
- Perunagratiini
- 7 dl perunamuusia
- 1 muna
- ½ tl muskottipähkinää raastettuna tai jauheena
- Lisäksi
- 1 dl kuivattuja herkkutattiviipaleita
- 2 tl voita tai öljyä
- ripaus suolaa ja mustapippuria
- 1 ps (180 g) katkarapuja (pakaste)
- (persiljaa hienonnettuna)
Valmistusohje
Aloita panemalla kuivatut herkkutatit veteen likoamaan ja ottamalla katkaravut huoneenlämpöön sulamaan.
Poista kuhafileistä ruodot ja nosta fileet uunivuokaan.
Kuumenna vesi kattilassa ja murustele joukkoon liemikuutio. Sekoita, kunnes murut ovat liuenneet. Lisää valkoviini ja kaada neste kalojen päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
Ota vuoka uunista ja säädä lämpö 225 asteeseen. Siivilöi liemi kattilaan, mutta jätä kalat vuokaan.
Lisää kattilaan kerma, mausteet ja sitruunamehu. Keitä muutama minuutti. Sekoita joukkoon sulatejuusto. Kaada kastike kalafileiden päälle.
Sekoita perunamuusiin muna ja muskottipähkinä. Pursota tai lusikoi muusi vuoan reunoille ruusukkeiksi. Siirrä uuniin noin 15 minuutiksi, tai kunnes muusi on kauniisti gratinoitunut.
Ruoan kypsyessä valuta vettyneet sienet ja sulaneet katkaravut. Purista molemmista ylimääräinen vesi pois. Hienonna sieniä tarvittaessa.
Kuumenna rasva pannulla ja paista sieniä hetki. Mausta pienellä ripauksella suolaa ja mustapippuria. Ota pannu liedeltä ja sekoita sienien joukkoon katkaravut. Pidä lämpimänä, mutta älä kuumenna, jotta ravut eivät sitkisty.
Ota kala uunista ja lusikoi sieni-katkarapuseos ruoan päälle. Viimeistele hienonnetulla persiljalla. Tarjoa heti.
Vinkki: Voit käyttää kuivattujen herkkutattien sijaan tuoreita herkkusieniä. Viipaloi ne ja paista, kunnes nestettä ei enää irtoa. Toimi muuten ohjeen mukaan.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


