Näin onnistut varmasti lohen savustamisessa: Täydellinen resepti ja mehukas lopputulos
Savukala on suosittua kesäruokaa, ja erityisen herkullista se on itse savustettuna. Paras lopputulos syntyy rasvaisista kaloista, kuten lohesta.
Savustukseen sopii hyvin niin perinteinen savustuslaatikko kuin sähkösavustinkin. Kuva: Sanne KatainenSavustettu lohi
4 annosta
Ainekset
- 1 noin (750 g) ruodoton (kirjo)lohifilee
- 1 rkl sitruunamehua
- 2 tl ruokaöljyä
- 1 tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- ½ tl mustapippuria
Kastike
- 1 prk (2 dl) kermaviiliä
- 1 dl yrttisilppua (tilli, ruohosipuli, basilika)
- 1 rkl sitruunamehua ja ripaus kuoriraastetta
- 1 rkl kokojyväsinappia
- 1 tl sokeria
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
Valmistusohje
- Tee ensin kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Siirrä kulho peitettynä jääkaappiin odottamaan ruokailua.
- Pyyhi lohifilee talouspaperilla. Sivele kala sitruunamehulla ja öljyllä. Mausta suolalla ja pippureilla. Nosta kalafilee nahkapuoli alaspäin savustusritilälle.
- Levitä savustimen purupellille tasainen, pellinpeittävä kerros savustuspuruja tai -lastuja (max 2 dl). Suihkauta sumutinpullosta kevyesti vettä puruille ja lisää mukaan pari sokeripalaa värin tehostajaksi. Aseta purupelti savustimeen ja odota, kunnes savua alkaa tupruta, 10–15 minuuttia.
- Nosta kalaritilä savustimeen, sulje se ja savusta noin 30 minuuttia, kunnes lohi on kypsä ja kauniin ruskea.
- Tarjoa savukala varhaisperunoiden, mummonkurkkujen ja kermaviilikastikkeen kera.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

