Kotimaa

Presidentti Niinistö Eduskuntaan kohdistuneesta kyberhyökkäyksestä: "Tämä on vakava loukkaus suomalaista demokratiaa ja yhteiskuntajärjestystä vastaan"

KRP pitää tapausta Suomessa poikkeuksellisena ja kohteen laadun vuoksi vakavana ja uhreille valitettavana.
Vesa Moilanen
Kyberiskun tutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi (KRP).

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan eduskuntaan kohdistunut kyberhyökkäys on vakava loukkaus suomalaista demokratiaa ja yhteiskuntajärjestystä vastaan.

"On tärkeää, että tekijät saataisiin selville. On edelleen syytä kehittää suojautumismenetelmiä tällaisia hyökkäyksiä vastaan", Niinistö sanoo presidentin kanslian sähköpostitse välittämässä kommentissaan STT:lle.

Eduskuntatiedotus kertoi eduskuntaan syksyllä kohdistuneesta kyberhyökkäyksestä tänään puolilta päivin.

Eduskunnan puhemiehen Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan kyberisku on "vakava hyökkäys demokratiaamme ja suomalaista yhteiskuntaa kohtaan".

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) arvosteli tiedotusta tapauksesta. Niikko kummasteli tviitissään, miksi valiokunnan jäsenten ja muiden kansanedustajien piti lukea asiasta lehdestä.

"Onko kansanedustajiin ja eduskuntaan mahdollisesti jopa ulkovaltojen toimesta kohdistunut kyberhyökkäys Suomessa niin mitätön asia, ettei siitä tarvitse kertoa edustajille", Niikko kysyi.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola totesi, että kuten eduskunnan tiedotteessa on kerrottu, tiedottaminen asiasta kuuluu keskusrikospoliisille. Savola ei kertonut myöskään siitä, miten tietoa on jaettu kansanedustajille.

"Tiedottaminen on KRP:lllä kuten puhemies on todennut. Meillä virkamiehillä ei ole tässä mitään sanomista", Savola sanoi.

Eduskunnan viestintäpäällikkö Rainer Hindsberg kertoo STT:lle, että asiasta kerrottiin kansanedustajille ja eduskunnan virkamiehille sähköpostitse joitakin minuutteja ennen kuin asiasta kerrottiin medialle.

"Meillä on aina käytäntönä, että tieto menee ensin sisäisesti, jonka jälkeen se annetaan medialle tiedoksi", hän sanoo.

KRP kertoo aloittaneensa eduskunnan tietojärjestelmiin kohdistuneen tietomurron esitutkinnan loppusyksystä. Asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä tietomurtona ja vakoiluna.

Rikosylikomisario Tero Muurman KRP:stä ei kerro, miten pitkään tietomurron alkamisesta kesti siihen, että tietomurto havaittiin. Tietomurron tekijästä tai tekijöistä Muurman sanoo STT:lle vain, että tekijä on tuntematon.

KRP tekee tutkinnassa yhteistyötä muun muassa suojelupoliisin kanssa. Lisäksi tutkinnassa on tehty kansainvälistä yhteistyötä.

Suojelupoliisi kertoo Twitterissä, että se antaa asiantuntija-apua eduskunnan tietomurron selvittämiseksi.

Muurmanin mukaan tutkinta on edistynyt hyvin ja tapaukseen liittyvää tietoa kerätään hyvin monipuolisesti ja laajalti.

Muurman kertoo, että esitutkinnassa hankitaan tietoa erilaisista lähteistä kotimaasta ja ulkomailta.

"Tietysti kun tietoverkot ovat ylikansallinen, globaali ympäristö, joudumme aika paljon hankkimaan tietoa ulkomaisilta palveluntarjoajilta. Toki myös sitten mahdollisesti kotimaisiltakin. Tämäntyyppistä tiedonhankintaa tehdään koko ajan. Ja sitten tiedon läpikäymistä, prosessointia, analysointia, mitä se tieto tarkoittaa ja onko tarpeen tehdä täydentäviä kyselyitä johonkin", Muurman kertoo STT:lle.

Hän ei halua tarkemmin avata, millaista tietoa poliisi on kerännyt ja analysoinut tietomurron tutkinnassa.

"Haluamme, että tekijä tietää mahdollisimman vähän siitä, miten poliisi tutkintaa tekee."

Poliisin tiedotteessa mainittu kansainvälinen yhteistyö on Muurmanin mukaan ollut tietojen hankkimista eri lähteistä.

"Tulosten perusteella tutkintaa kohdennetaan tarpeen mukaan ja tehdään tarvittavia lisäselvityksiä. Kyseinen tapaus on Suomessa poikkeuksellinen, kohteen laadun vuoksi vakava ja uhreille valitettava."

Lue myös:

Tietoturva-asiantuntija: Iso osa tietomurroista on rikollisryhmien tekemiä – "Tietoturvan pitää olla ihan yhtä tärkeä asia kuin fyysisen turvallisuuden"

Onhan sinulla hallussa tietosuojan oppi numero yksi? – Näillä keinoilla voit huolehtia tietosuojastasi ja rajata tietoja, jotka annat someyhtiöille

Yritykset kärsivät verkkorikollisuudesta selvästi useammin Suomessa kuin muualla Euroopassa – kyberrikollisuuden määrä kasvanut runsaasti parissa vuodessa

Eduskuntaan on kohdistunut syksyllä kyberhyökkäys – puhemies Vehviläinen: "Vakava hyökkäys demokratiaamme ja suomalaista yhteiskuntaa kohtaan"

Lue lisää

Psykoterapiakeskus Vastaamo ajetaan alas – terapeuttien vastaanotot jatkuvat selvitystilan ajan

Yle: Vastaamon potilastietoja jälleen pimeässä verkossa

Maaseudun nuoret miehet jäävät yksin, kun naiset lähtevät opintojen tai työn perässä muualle – poliisin kyberpomo ennustaa, ovatko maaseudun rakkaudenkipeät miehet romanssihuijareiden tulevaisuuden suosikkikohde

Enää ei tehdä tönkköjä rahapyyntöjä vain ulkonäön kehumisen varjolla, vaan tarinat ovat aiempaa uskottavampia – KRP:n kyberrikospomo kertoo, miten viime vuosina lisääntyneet rakkauspetokset ovat vuosien varrella muuttuneet