Kotimaa

Eduskuntaan on kohdistunut syksyllä kyberhyökkäys – puhemies Vehviläinen: "Vakava hyökkäys demokratiaamme ja suomalaista yhteiskuntaa kohtaan"

KRP:n mukaan teko ei ole sattumanvarainen tai vahinko. Suojelupoliisi kertoo Twitterissä antavansa asiantuntija-apua eduskunnan tietomurron selvittämiseksi.
Keskusrikospoliisi tutkii eduskuntaan kohdistunutta kyberhyökkäystä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Eduskuntaan on kohdistunut syksyllä kyberhyökkäys, kertoo eduskuntatiedotus. Hyökkäys havaittiin eduskunnan sisäisessä teknisessä valvonnassa.

Hyökkäyksen seurauksena joidenkin eduskunnan sähköpostitilien tietoturva vaarantui. Osa vaarantuneista sähköpostitileistä kuului kansanedustajille.

Kyberiskun tutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi (KRP).

"Eduskuntaan kohdistettu kyberisku on vakava hyökkäys demokratiaamme ja suomalaista yhteiskuntaa kohtaan. Emme voi hyväksyä minkäänlaista vihamielistä kybertoimintaa, olipa se valtiollisen tai ei-valtiollisen tahon toteuttamaa", sanoo eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) eduskuntatiedotuksen välittämässä kommentissa.

"Meidän on kaikin keinoin pidettävä huolta sekä julkisen että yksityisen sektorin tietoturvan korkeasta tasosta. Kyberturvallisuuden vahvistamiseksi tarvitsemme omia kansallisia toimia sekä aktiivista toimintaa EU-tasolla ja muussa kansainvälisessä yhteistyössä", Vehviläinen sanoo.

Vehviläisen mukaan eduskunta antaa KRP:lle kaiken apunsa ja tukensa tietomurron selvittämiseksi.

KRP kertoo, että eduskunnan tietojärjestelmiin kohdistuneen tietomurron esitutkinta aloitettiin loppusyksystä. Poliisi selvittää tietomurron tekotapaa ja sitä, kuka tai ketkä murron ovat tehneet. Asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä tietomurtona ja vakoiluna.

"Teko ei ole sattumanvarainen tai vahinko. Tässä vaiheessa yhtenä vaihtoehtona on, että tuntemattomat tekijät ovat voineet hankkia tietomurrolla tietoa joko vieraan valtion hyödyksi tai Suomea vahingoittaakseen. Murto on kohdistunut useampaan kuin yhteen henkilöön, mutta tarkkaa lukumäärää emme voi valitettavasti kertoa vaarantamatta käynnissä olevaa esitutkintaa", sanoo rikosylikomisario Tero Muurman KRP:stä tiedotteessa.

KRP tekee tutkinnassa yhteistyötä muun muassa suojelupoliisin kanssa. Lisäksi tutkinnassa on tehty kansainvälistä yhteistyötä.

Suojelupoliisi kertoo Twitterissä, että se antaa asiantuntija-apua eduskunnan tietomurron selvittämiseksi.

Muurmanin mukaan tutkinta on edistynyt hyvin ja tapaukseen liittyvää tietoa kerätään hyvin monipuolisesti ja laajalti.

"Tulosten perusteella tutkintaa kohdennetaan tarpeen mukaan ja tehdään tarvittavia lisäselvityksiä. Kyseinen tapaus on Suomessa poikkeuksellinen, kohteen laadun vuoksi vakava ja uhreille valitettava", Muurman sanoo.

Lue lisää

Tiedustelu tarvitsee oman digiloikkansa

Tiedustelulait osa kokonaisturvallisuutta

Suojelupoliisi mukaan Airiston Helmi -tutkintaan: KRP ei kerro, liittyykö yhteistyö terrorismintorjuntaan, turvallisuustyöhön vai vastatiedusteluun

Tönijät ovat täällä taas