Kotimaa

Saksan viranomaiset suosittavat AstraZenecan rokotetta vain alle 65-vuotiaille

EU:n ja AstraZenecan välille on kehkeytynyt kitkerä riita sen jälkeen, kun yhtiö ilmoitti, että sen toimitukset EU-maille jäävät selvästi ennakoitua pienemmiksi.
Pfizerin ja Biontechin valmistamaa koronarokotetta Tapiolan terveysasemalla Espoossa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Saksa suosittelee AstraZenecan rokotteen antamista vain alle 65-vuotiaille. Syy on Saksan rokotekomission (STIKO) mukaan se, että rokotteen tehosta ei ole toistaiseksi saatavilla tarpeeksi todisteita yli 65-vuotiailla.

AstraZenecan rokotteet ovat aiheuttaneet paljon keskustelua viime päivinä. EU:n ja AstraZenecan välille on kehkeytynyt kitkerä riita sen jälkeen, kun yhtiö ilmoitti, että sen toimitukset EU-maille jäävät selvästi ennakoitua pienemmiksi.

Aiemmin tällä viikolla saksalaislehdet kertoivat, että AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen teho olisi lähes olematon ikäihmisten kohdalla.

Myöhemmin Saksan terveysministeriö kiisti väitteen.

Belgian terveysviranomaiset ovat EU-komission pyynnöstä tehneet tarkastuskäynnin lääkeyhtiö AstraZenecan tuotantolaitokselle, kertoo Belgian uutistoimisto Belga.

Belgian terveysministeri Franck Vandenbroucken kanslian mukaan tarkoitus oli varmistaa, että rokotteiden toimitusviivästykset ovat todella seurausta tuotannon ongelmista. Raporttia Novasep-yhtiön Seneffen tehtaalle tehdyn tarkastuksen tuloksista odotetaan lähipäivinä.

EU:n ja AstraZenecan välille on kehkeytynyt kitkerä riita sen jälkeen, kun yhtiö ilmoitti, että sen toimitukset EU-maille jäävät selvästi ennakoitua pienemmiksi. Ilmoitus on sekoittanut monen EU-maan suunnittelemia rokotusaikatauluja.

Yhtiön kehittämä rokote ei ole vielä saanut EU:ssa käyttölupaa, mutta sen odotetaan tulevan pian, mahdollisesti jo perjantaina.

Seneffen tehdas on yksi neljästä tuotantolaitoksesta, jotka mainitaan EU:n ja AstraZenecan sopimuksessa. Tarkastuskäynnillä EU haluaa myös selvittää, mihin Belgiassa aiemmin tuotetut AstraZenecan rokoteannokset on viety.

EU on vaatinut, että AstraZenecan on korvattava viivästymiset toimittamalla unionin jäsenmaille rokoteannoksia yhtiön Britanniassa toimivilta tehtailta. AstraZeneca taas katsoo, ettei sillä ole sitovaa velvoitetta toimittaa rokotteita EU:lle tietyn aikarajan puitteissa.

AstraZeneca on antanut ymmärtää, että Britanniassa tuotetut rokoteannokset menisivät ensisijaisesti Britanniaan.

Rokotevalmistajat Pfizer ja Biontech ilmoittavat, että niiden tuottama koronarokote tepsii myös koronaviruksen uusiin muunnoksiin. Britanniasta ja Etelä-Afrikasta löytyneet muunnokset ovat levinneet ympäri maailman, ja niiden oletetaan olevan tarttuvampia kuin Kiinan Wuhanissa havaittu virus.

Yhtiöiden mukaan testeissä on todettu vain pieniä eroja, kun rokotteen tehoa viruksen muunnoksiin on tutkittu. Muunnosten ei siten odoteta vähentävän rokotteen tehoa merkittävästi, yhtiöt ilmoittavat.

Tämä merkitsee, että uusien muunnosten torjuntaan ei tarvitse kehittää uutta rokotetta. Yhtiöt sanovat seuraavansa tarkkaan, miten rokote toimii uusia muunnoksia vastaan ja olevansa valmiita ryhtymään kehitystoimiin, jos niitä tarvitaan.

Koronaan liittyvien kuolemantapausten tilastoitu määrä nousi keskiviikkona ensimmäistä kertaa yli 18  000:n.

Unkari pidentää poikkeustilaa 90 päivään koronaviruspandemian vuoksi. Poikkeustila ja osittaiset ulkonaliikkumiskiellot jatkuvat maaliskuun ensimmäiseen päivään saakka.

Maassa on voimassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto ja kokoontumisrajoituksia. Lisäksi maskin käyttö julkisilla paikoilla on pakollista.

Unkarissa on raportoitu yli 12  200 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Unkari on julkisesti kritisoinut koronarokotteiden hidasta toimittamista.

Viime viikolla maa hyväksyi ensimmäisenä EU-maana käyttöön venäläisen Sputnik V -rokotteen. Maan hallituksen mukaan mikä tahansa rokote, jota maailmalla on annettu yli miljoonalle ihmiselle, saa myyntiluvan Unkarissa.

Saksa rajoittaa voimakkaasti matkustamista koronaviruksen muunnoksen pahiten runtelemista maista, kertoo maan sisäministeriö. Rajoituksella halutaan estää koronavirustartuntojen kääntyminen uuteen nousuun.

Rajoitus koskee matkustamista Britanniasta, Portugalista, Etelä-Afrikasta ja Brasiliasta.

Sisäministeriön mukaan Saksa esittelee yksityiskohdat matkustuskiellosta perjantaina. Ministeriön mukaan Saksa ei voinut odottaa EU:n tekemää yhteistä päätöstä kansalaistensa terveyden kannalta kiireellisestä asiasta.

Saksa selviytyi koronaviruspandemian ensimmäisestä aallosta keväällä hyvin, mutta syksyllä pandemian toinen aalto on iskenyt maahan voimakkaasti.

Brasilian toimet koronaviruspandemian torjumiseksi ovat olleet maailman huonoimpia, kertoo tuore australialaistutkimus. Parhaiten pandemian torjunnassa on onnistunut Uusi-Seelanti.

Brasiliassa on raportoitu yli 218  000 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta ja lähes yhdeksän miljoonaa koronatartuntaa.

Tutkimuksessa arvioitiin lähes sata maata. Arviot perustuvat muun muassa vahvistettujen koronavirustartuntojen ja kuolemantapausten määrään sekä koronatestaukseen. Suomi sijoittui vertailussa sijalle 17, Ruotsi sijalle 37.

Brasilian kanssa listan häntäpäässä ovat Meksiko, Kolumbia, Iran ja Yhdysvallat.

Uuden-Seelannin kintereillä listan kärkipäässä seuraavat Vietnam, Taiwan, Thaimaa, Kypros, Ruanda, Islanti, Australia, Latvia sekä Sri Lanka.

Miljoonien kiinalaisten suunnitelmat menevät uusiksi, kun maan hallitus kehottaa ihmisiä pysymään kotonaan kiinalaisen uudenvuoden ajan. Pyrkimyksenä on, etteivät maan koronavirustartunnat lähtisi uuteen kasvuun.

"Pääkaupunkiseudun ihmisten tulee välttää tarpeetonta matkustamista sekä kokoontumisia. Vakavan ja monimutkaisen koronavirustilanteen vuoksi asukkaita pyydetään pysymään aloillaan", sanovat Pekingin terveysviranomaiset.

Viranomaisten mukaan kotonapysymiskehotus on annettu, jotta "massiiviset ulkonaliikkumiskiellot" sekä "luottamuksen heikentyminen" voidaan välttää.

40 päivää kestävä uudenvuodenjuhla on monelle kiinalaiselle vuoden ainut mahdollisuus tavata muualla maassa asuvia sukulaisiaan. Tavallisesti juhlan aikana sadat miljoonat ihmiset matkustavat Kiinassa ristiin rastiin.

Kiinalaisille ei ole annettu varsinaista käskyä pysyä kotonaan, mutta kotona pysymistä on edesautettu esimerkiksi perumalla lentoja Pekingistä muualle Kiinaan sekä tarjoamalla ilmaisia elokuvia suoratoistopalveluissa.

Lue lisää

Pfizerin koronarokote osoittautui yli miljoonan ihmisen tutkimuksessa 94-prosenttisen tehokkaaksi

Pfizerin ja Biontechin rokote 85-prosenttisen tehokas kahden viikon jälkeen ensimmäisestä rokotuksesta, kertoo tutkimus

EU lupasi tuplata tukensa globaaliin koronarokotejakeluun, antaa miljardin

Suomessa yli 262 000 ihmistä saanut koronavirusrokotteen