Pelkkä luonnonlaidun on historiaa
Suomalaiskuluttajan mielikuvissa argentiinalainen lihakarja vaeltaa vapaana pampalla ja kasvaa pelkällä ruoholla. Todellisuus on nykyään toinen.
”Meillä on rinnan kaikenlaisia kasvatusmenetelmiä täyslaidunnuksesta kasvattamoissa tapahtuvaan väkirehuruokintaan”, tuottajajärjestön ekonomisti Nieves Pascuzzi kertoo.
Kaikille tuotantotavoille löytyy omat vientimarkkinansa. Tosin lihan vienti on viime vuosien maatalouspolitiikan seurauksena romahtanut, ja aiemman 20–25 prosentin sijaan enää seitsemän prosenttia tuotannosta viedään.
Vuonna 2005 Argentiina oli maailman kolmanneksi suurin lihan viejä, nyt se on sijalla 10.
Osa Argentiinan karjoista on erittäin suuria, mutta 80 prosentilla tiloista on alle 500 nautaa.
Tilakoko vaihtelee laidasta toiseen, Pascuzzi toteaa. ”500 hehtaaria on keskikoko, mutta pohjoisessa tilat voivat olla 20 000 tai 50 000 hehtaarin kokoisia. Sellaisen tilan tuottavuus on sama kuin 500 hehtaarin parhailla alueilla pampalla.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
