Vehnän valkuainen vaarassa
Leipävehnän valkuaispitoisuus saattaa jäädä runsaiden sateiden takia tänä vuonna alhaiseksi. Valkuaista voi nostaa vielä vehnän maitotuleentumisvaiheessa.”Tänä vuonna on riski, että leipävehnän valkuaispitoisuudet jäävät alhaisiksi”, arvioi Raisio Oyj:n kehityspäällikkö Jaakko Laurinen .
”Viljelijät eivät saa tuudittautua kahden viime vuoden korkeisiin valkuaisiin.” Laurisen mukaan rehevyys ja lehtevyys kertovat mahdollisesta lisätypen tarpeesta.
Voimakkaat sateet ovat paikoin huuhtoneet typpeä kasvin juurten ulottumattomiin. Heinäkuun alhainen lämpötila on heikentänyt typen vapautumista maasta.
Miten valkuainen nousee?
Valkuaista voi nostaa vielä vehnän kukkimiseen asti levittämällä rakeista typpilannoitetta esimerkiksi salpietaria, Laurinen ohjeistaa. ”Typpeä on levitettävä ainakin 30 kiloa hehtaarille, muuten siitä ei juuri ole hyötyä.”
Nestemäiset typpilannoitteet Laurinen kehottaa ruiskuttamaan vasta vehnän maitotuleentumisvaiheessa.
Lehtien kautta annettavan typen maksimi on 10-15 kiloa hehtaarille. Enempää typpeä lehti ei kestä ilman polttovioituksia. Kasvi käyttää lehden kautta annettavan typen suoraan valkuaisen muodostukseen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

