Tulevaisuuden tiloilla panostetaan laatuun
MT:n lukijakyselyn tulokset kertovat, että hyvinvointi, lähiruoka ja monipuolisuus kiinnostavat seuraavaa tuottajapolvea.Tulevaisuuden tuottajat luottavat laatuun ja lähiruokaan.
Vastaajat suhtautuivat uusiin tuotantotapoihin yleisesti ottaen melko ennakkoluulottomasti, mutta suurin osa oli vakuuttuneita geenimuuntelun haitallisuudesta.
Myös luomuun suhtauduttiin toisinaan nihkeästi.
”Luomu on lähinnä pelkkää huijausta ja verorahojen törsäystä”, tyrmää nimimerkki Mikko.
Osa pysyi avoimena kaikille vaihtoehdoille.
”Haluaisin tuottaa tuotantomuodolla, jossa ollaan avoimia kaikille maatalouden teknologioille aina viljelykierrosta geenimuunteluun. Ratkaisut maatalouden kehittämiseksi tehtäisiin tiedon, eikä aatteiden tai mielikuvien perusteella”, miettii Juhani Laine .
Kaupan osuutta tuotantoketjussa haluttiin nykyistä pienemmäksi. Lähiruoka ja suoramyynti kiinnosti lähes 80 prosenttia vastaajista.
”Viljelyä ilman tukia, kaupan ryöstöosuus minimiin ja tuottajan osuus suuremmaksi”, maalailee nimimerkki Elina.
Jos kyselyn tuloksia on uskominen, tulevaisuuden tilat ovat monialaisia.
Ne kiinnostivat lähes 80 prosenttia vastaajista.
Samalla tilalla voisi nimimerkki Teron mukaan kasvattaa esimerkiksi härkäpapua, perunaa ja omenoita sekä ”kenties maissia ja muita lämpenevän ilmaston uusia mahdollisuuksia”.
95 prosenttia vastaajista joko omisti maatilan tai arvioi pitävänsä maatilaa tulevaisuudessa. Vastaajia oli yhteensä 132.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

