Eurooppalaiset viljelijät haluavatlisää yhteiskunnallista arvostusta
Saksan, Ranskan ja Espanjan viljelijät ovat jokseenkin samaa mieltä asemastaan yhteiskunnassa: se ei ole riittävän hyvä.
Täysin tai hyvin tyytyväisiä on saksalaisista viljelijöistä 12, espanjalaisista 8 ranskalaisista 6 prosenttia. Tulos saatiin markkinatutkimusyhtiö Synovaten kyselyssä.
”Viljelijät pitävät maanviljelyä kutsumustyönä – mikä on sinänsä positiivista – mutta he eivät ole tyytyväisiä yhteiskunnalliseen asemaansa”, johtaja Thomas Schafer Synovatesta tulkitsee.
Tutkimuksessa haastateltiin kussakin maassa 300 viljelijää ja tuhat kuluttajaa.
Yhtenä syynä viljelijöiden tyytymättömyyteen oli tunne, ettei heitä arvosteta. Vain kaksi viljelijää kymmenestä oli samaa mieltä väittämästä ”meitä arvostetaan”.
Kuluttajat ovat havainneet saman asian.
Yli 80 prosenttia kuluttajista kertoi kyllä itse arvostavansa maanviljelijöitä, mutta vain harva katsoi heidän saavan riittävästi arvostusta yhteiskunnalta.
Ranskassa ajatellaan toisin. Yli 40 prosenttia haastatelluista kuluttajista uskoi ranskalaisen yhteiskunnan arvostavan viljelijöitä.
Espanjassa ja Saksassa sitä mieltä oli vain 20 prosenttia.
”Herää kysymys, miksi ranskalaiset kuluttajat uskovat yhteiskunnan arvostavan viljelijöitä, mutta viljelijät eivät”, Schafer pohtii.
56 prosenttia kuluttajista kertoi olevansa kiinnostunut maanviljelystä ja ruuan tuotannosta, mutta vain 31 prosenttia ilmoitti tuntevansa maanviljelyä riittävästi.
Schaferin mukaan kuluttajien kiinnostus maanviljelyyn on jo sinänsä tervetullut uutinen.
50–70 prosenttia viljelijöistä uskoi, etteivät kuluttajat ole valmiit maksamaan kalliimpaa hintaa ympäristöystävällisestä ruuasta. Puolet kuluttajista olikin sitä mieltä.
”Joillekin kuluttajille se voi toki olla taloudellinenkin kysymys”, Schafer huomauttaa.
”Kuluttajilla on usein perin erilainen käsitys viljelijöistä kuin näillä itsellään”, Euroopan maanomistajien keskusjärjestön pääsihteeri Thierry de l’Escaille sanoo.
”Suuren yleisön mielipide ei vastaa todellisuutta: viljelijöitä pidetään ympäristöongelman aiheuttajina eikä sen ratkaisijoina. Viljelijöiden pitäisi saada enemmän tunnustusta paitsi ruuan tuotannosta, myös erilaisista ekopalveluista.”
”Kuluttajien kielteiset näkemykset kahlitsevat meitä ja vaikeuttavat uusien innovaatioiden ja tekniikoiden käyttöönottoa. Enkä tarkoita tässä ainoastaan bioteknologiaa”, de l’Escaille valittaa.
De l’Escaille ennustaa maatalouden lannoite-, energia- ja vesikustannusten kasvavan tulevaisuudessa.
”Tuotantokustannusten kasvaessa monet viljelijät lähtevät alalta. Toiminta jatkuu vain suurtiloilla, ja sitähän me emme juuri halua.”
”Yksi asia on selvä: meillä on poikkeuksellisen turvallinen ruoka ja maailman tiukimmat laatuvaatimukset. Ruuan laatu ei ole ongelma. Ongelmana on keskustelu, jota käydään puhtaasti tunnepohjalta.”
MIKE WILSON
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
