Evira kertoo laboratorioidensa tutkimustuloksista uusilla nettisivuilla
Tiedätkö, mikä on viljan DON-arvo? Mafiaan se ei liity; oikea vastaus löytyy Eviran uusilta verkkosivuilta.
Eviran laboratoriopalveluissa työskentelee 260 henkilöä ja laboratoriotoimintaa on 6 paikkakunnalla. Kuva: Jaana KankaanpääElintarviketurvallisuusvirasto Evira julkaisee uusilla verkkosivuillaan laboratorioidensa tuottamaa, kaikille avointa tutkimustietoa. Ensimmäisenä on tarjolla tietoa viljan laadusta. Myöhemmin palvelu täydentyy tiedolla elintarvikkeiden, eläinten ja kasvien tutkimustuloksista.
Eviran analytiikkaportaaliksi kutsumilla verkkosivuilla kerrotaan muun muassa, miten märkä, kuuma tai kuiva kesä vaikuttavat viljan laatuun. Tietoa on tarjolla tekstien lisäksi diagrammeina ja karttoina.
Kartoista esimerkiksi näkee yhdellä silmäyksellä viljan laatutiedot koko Suomen alueelta. Käyttäjä voi itse valita vuoden, viljalajin ja -lajikkeen, jonka tuloksia haluaa tarkistella.
Viljan laatutiedot kiinnostavat Eviran mukaan erityisesti viljelijöitä ja vilja-alalla toimivia yrityksiä. Kuluvan vuoden laatutulokset päivittyvät jatkuvasti, koska näytteiden analysointi on vielä kesken. Lopulliset tulokset julkaistaan ensi vuoden helmikuussa.
Analytiikkaportaalissa on tietoa myös eri viljalajikkeiden laadusta ja satoarvioista. Lajike vaikuttaa siihen, mihin käyttötarkoituksiin se soveltuu. Vehnän valkuainen vaikuttaa esimerkiksi leipoutuvuuteen tai suurimokauran tulee olla suurijyväistä.
Laatu- ja turvallisuusseurantaa on Evirassa tehty vuodesta 1966. Aineisto koostuu maatiloilta lähetetyistä näytteistä, näytteiden taustatiedoista ja Eviran analyysituloksista. Tulokset edustavat tilatason tietoa käytännön viljelyksiltä.
Yksittäistä viljelijää koskevat tulokset eivät tule näkyviin, koska julkaistavat tiedot ovat keskiarvoja ja mediaaneja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
