Loppuvatko mansikkahuijaukset tähän? Alkuaineet paljastavat alkuperämaan
Mansikoiden kuten muidenkin tuoreiden kasvisten ja hedelmien alkuperämaa on aina kerrottava.
Mansikan kuten muidenkin kasvisten maantieteellinen alkuperä voidaan päätellä marjan sisältämien alkuaineiden perusteella Kuva: Kimmo HaimiMansikka kuumentaa tunteita joka kesä, sillä marjojen kypsyessä kypsyvät myös epäilyt suomalaisten suosikkimarjan alkuperästä: Onko suomalaiseksi merkitty mansikka oikeasti kotimaista vai kenties sittenkin vain sinivalkoiseksi verhottua?
Nyt Suomessa on nyt tekeillä tietokanta, jonka avulla voidaan paljastaa, onko mansikan kotimaa kerrottu oikein.
Tietokanta perustuu mansikkanäytteisiin, tarkemmin sanottuna marjojen isotooppisuhteisiin ja hivenainepitoisuuksiin.
Mansikan kuten muidenkin kasvisten maantieteellinen alkuperä voidaan päätellä marjan sisältämien alkuaineiden perusteella riippumatta lajikkeesta tai kasvukaudesta.
Tietokantaa varten Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Luonnonvarakeskus Luke alkava tänä kesänä kerätä mansikkanäytteitä eri puolilta maata heti mansikoiden kypsyessä. Tavoitteena on 50 näytettä.
Vertailua varten mansikoita hankitaan myös myyntipöydiltä
Luken tutkimusprofessori Saila Karhu kertoo, että menetelmä alkuperän paljastamisesta on käytössä esimerkiksi Ruotsissa, ja EU:ssa sitä on käytetty jopa oikeustapauksissa epäiltäessä tuotteiden alkuperäväärennöksiä.
Mansikoiden kuten muidenkin tuoreiden kasvisten ja hedelmien alkuperämaa on aina kerrottava. Alkuperätiedoksi ei riitä esimerkiksi myyntipöydällä seisova siniristilippu.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
