Kauppatase voideltaisiin kuntoon kotimaisilla rasvoilla
Suomeen tuodaan vuodessa runsaan 60 miljoonan edestä margariinia ja muita kasvisrasvoja.
Rasvoja tuodaan eniten Ruotsista mutta myös esimerkiksi Saksasta, Alankomaista, Belgiasta ja Italiasta ja Norjasta. Kuva: Jukka PasonenHallitusohjelmassa luvataan edistää puhtaiden kotimaisten käyttöä, mutta silti Suomeen tuodaan kymmenien miljoonien eurojen edestä ulkomaisia margariineja ja kasviöljyjä.
Kauppatasetta voidaan kohentaa kymmenillä miljoonilla euroilla, kun tuontirasvat korvataan kotimaisesta maidosta sekä rypsi- ja rapsiöljystä valmistetuilla tuotteilla, sanoo MTK:n maitoasiamies ja markkinatiimin päällikkö Ilkka Pohjamo
Kotimainen maidontuotanto ja maitoketju on poikkeuksellisen ankaran kannattavuuskriisin kourissa puhumattakaan koko kansantalouden taloudellisesta ahdingosta.
"Tässä taloustilanteessa ja tuontilukujen valossa kuluttajien ja päättäjien on syytä tehdä oikeita päätöksiä", Pohjamo sanoo.
Professori Kari Salminen otti kantaa ravintomme rasvoihin viime viikolla (MT 4.3.). Hän muistuttaa voi-rypsiöljyseosten ja voin perustuvan luontaisiin kotimaisiin raaka-aineisiin. Niiden valmistamiseen käytetty työpanos jää kotimaahan.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimissa ravitsemussuosituksissa suositellaan leivän päälle sipaistavan kasviöljypohjaista margariinia tai levitettä.
Ruuanvalmistuksessa kehotetaan käyttämään kasviöljyä, rasiamargariineja, kasvirasvalevitteitä tai ”pullomargariineja".
Vain harvoin pitäisi käyttää voita ja maitorasvaa sisältäviä rasvaseoksia sekä kovia leivontamargariineja, koska ne sisältävät runsaasti kovaa rasvaa samoin kuin kovetettu kasvirasva, kookosrasva, kookosmaito ja palmuöljy.
MT 21.1. Taloussanomat: Voi jyllää, margariinia ei syö enää kukaan
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


