Turkistuotanto pelasti tuottajahintaindeksin pakkaselta
Ilman turkistuotantoa olisi maatalouden kokonaistuottajahintaindeksi -0,2 prosenttia.
Maatalouden tuottajahintaindeksi on vaihdellut paljon viimeisen seitsemän vuoden aikana. Kuva: Jukka PasonenTilastokeskuksen mukaan maatalouden tuottajahinnat nousivat toisella vuosineljänneksellä. Yhteensä kasvu oli 1,2 prosenttia aiempaan vuoteen verrattuna.
Turkisnahkojen tuottajahinta nousi lähes 14 prosenttia, mikä veti kokonaisindeksin plussalle.
Jos turkisten hinnannousu jätetään huomioimatta, on kokonaisindeksi 0,2 prosenttia pakkasen puolella.
Kasvituotteiden hinnat laskivat vuodessa 0,5 prosenttia. Perunan hinta laski eniten, reilun viidenneksen vuodentakaisesta. Viljojen ja varsinkin vehnän kallistuminen hillitsi indeksin laskua.
Eläintuotteista sianlihan hinta nousi 5,9 prosenttia ja naudanlihan 3,3 prosenttia. Maito halpeni 2,5 prosenttia ja kananmunat 6,9 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Yhteensä eläintuotteiden hinnat nousivat 2,5 prosenttia.
Eniten kokonaisindeksiin vaikuttivat perunan ja maidon halpeneminen sekä turkisten ja sian ja naudan lihan kallistuminen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
