”Uudet tukiehdot yllättäneet monet” – ruuantuotannon kannattavuus huolestuttaa pohjalaistuottajia
Tuottajat vaativat uudistuksia lainsäädäntöön ja yhdenmukaisia ehtoja julkisiin raaka-ainehankintoihin.
Uudet tukiehdot ympäristöpainotuksineen herättävät kylvökauden kynnyksellä ihmettelyä tuottajapiireissä. Kuva: Markku PulkkinenMTK-Etelä-Pohjanmaan kevätkokouksessa lauantaina puhunut puheenjohtaja Timo Kankaanpää on huolestunut Euroopan ja Suomen maatalouspolitiikan liiallisista ilmasto- ja ympäristöpainotuksista ruuantuotannon ja sen kannattavuuden kustannuksella.
”Kun nyt on lukenut ja kuunnellut alkavan ohjelmakauden tukiehtoja ja korvaustasoja, tämä näkyy siinä, että luonnon monimuotoisuuden ja maisemanhoidon toimenpiteillä saa paremmin rahaa kuin ruokaa tuottamalla. Kun lähes kaikki ehdot alkavat olla valmiina ja koulutukset takana, tämä on tullut silti monille yllätyksenä.”
Kankaanpään mukaan tukiehtojen sisällä on paljon pieniä nippeliehtoja, joihin tuenhakija voi kompastua.
Maa- ja metsätalouden kannattavuutta voidaan parantaa siten, että elintarvikemarkkina-, kilpailu-, ja hankintalainsäädännöt uudistetaan.
”Tällä hetkellä käytännössä kaksi tahoa päättää, mitä ruoka maksaa. Me emme voi edes vaatia suoranaisilla euro-, tai senttimäärillä paljonko tarvitsisimme lisää tuotteista, koska se olisi hintasignalointia ja erittäin vaarallista kilpailulle. Eihän tämä näin voi mennä?”
Kankaanpää perää julkisiin hankintoihin ehtoja, joiden mukaan sinne ei voi hankkia Suomen lakiehtojen vastaisesti tuotettuja raaka-aineita.
MTK:n elinvoimajohtaja Päivi Nerg kertasi järjestön viestineen neuvottelijoille, että luonnonvara-ala ja suomalainen maaseutu on valjastettava koko Suomen kasvun ja suomalaisten hyvinvoinnin lähteeksi.
Nerg viittasi tutkimukseen, jossa 68 prosenttia suomalaisista haluaa ohjata verorahoja maaseutuasumisen tukemiseen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





