Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Sipulikriisi: Hinnat kohosivat Filippiineillä kymmenkertaisiksi Suomeen verrattuna ja sipuleiden salakuljetuksesta tuli iso bisnes

Filippiinit ovat heikossa asemassa, sillä se on Aasian maista eniten riippuvainen tuontielintarvikkeista.
Kuva: Pasi Leino
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sipuli maksaa nyt Filippiineillä enemmän kuin liha. Joulukuusta 2022 lähtien ihmiset ovat julkaisseet verkossa sipulien hintatietoja sekä kertoneet, kuinka he ovat saaneet tuotua sipulia ulkomailta, uutisoi Observers-julkaisu.

Sipulikilo maksaa jopa 600 Filippiinien pesoa, eli 10 euroa. Sipulikilo maksaa lähes kolme kertaa enemmän kuin kananliha ja yli neljänneksen enemmän kuin naudanliha.

Hinta on jopa maan päivittäistä minimipalkkaa korkeampi ja huomattavasti korkeampi kuin maailmanlaajuinen keskihinta 1,50 euroa kilolta.

Esimerkiksi Prisman verkkokaupassa kotimainen sipuli maksaa 1,35 euroa kilolta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Taifuunit tuhosivat viime vuonna satoa miljardien pesojen arvosta. Pula ja hinnannousu ovat seurausta näistä tuhoista.

Tuhot yhdessä maailmanlaajuisten elintarvike-, polttoaine- ja lannoitekriisien kanssa nosti maan inflaation yli 8 prosenttiin joulukuussa 2022. Filippiinit ovat myös siinä mielessä heikossa asemassa, että se on Aasian maista eniten riippuvainen tuontielintarvikkeista.

Viranomaiset ovat varoittaneet matkustajia tuomasta tai salakuljettamasta sipulia maahan. He takavarikoivat viime vuonna sipulia 500–600 miljoonan peson (8,4–10 miljoonan euron) arvosta.

Jotkut ihmiset ovat tuoneet sipulipusseja perheilleen, kun taas toiset salakuljettavat suuria määriä muiden tavaroiden joukossa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Joulukuussa 2022 viranomaiset löysivät maahan tuoduista leivonnaisista ja leipätuotteista 50 000 kiloa sipulia piilotettuna.

Filippiinien hallitus aikoo löytää tavan myydä salakuljetetut sipulit laillisesti.

Tammikuun alussa hallitus ilmoitti, että se tuo 22 000 tonnia sipulia väliaikaisena ratkaisuna vastatakseen kysyntään ja alentaakseen hintoja.