Tutkimus: Ruoan tuottaminen omin käsin luo monenlaisia keskinäisriippuvuuksia
Ruoan pienimuotoinen tuotanto kotitarvekäyttöön tai lähimarkkinoille on Suomessa yleistä ja harjoittajilleen merkityksellistä toimintaa.Yhteiskuntatieteiden maisteri Pieta Savinotko tarkastelee tuoreessa Tampereen yliopiston väitöstutkimuksessaan pienimuotoisen ja käsityövaltaisen ruoantuotannon eri muotoja: yhteisöpohjaista vihannesviljelyä, mehiläishoitoa kaupunkiolosuhteissa sekä kotitarvekeskeistä sienestystä.
Tutkimus keskittyy ruoantuotannon arjen käytäntöihin, joissa muodostuu monenlaisia suhteita toimintaan osallistuvien välille.
”Tulkitsen tutkimuksessa ruoantuotannon arjen käytäntöjä ja suhteita osana taloutta. Omakätisessä ruoantuotannossa tehdään työtä, käydään vaihdantaa ja osallistutaan monin tavoin toimeentulon ja hyvinvoinnin tuottamiseen”, väitöstutkija Savinotko kertoo tiedotteessa.
Yhtenä teoreettisen työn tuloksena tutkimus ehdottaa omakätisen ruoantuotannon tarkasteluun keskinäisen toimeentulon käsitettä, joka viittaa elämän ylläpitämisen jatkuvaan vuorovaikutteisuuteen.
Pieta Savinotkon väitöskirja Omakätisen ruoantuotannon monilajiset taloudet tarkastetaan Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 25.11.2022.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






