Yle: Saksalaistieto: Lihan tuoteselosteen ”aromi” voi olla verta, luita ja teurasjätettä
Proteiinijauheen avulla saadaan liha sitomaan enemmän vettä, jolloin sen paino ja lihasta saatava hinta nousee.Keinot voittojen maksimointiin lihabisneksessä ovat jälleen monet, osoittaa saksalaisohjelman selvitys. Lihan pullistaminen vedellä lisää myyjän tuotteesta saamaa hintaa, se on tiedetty jo pitkään.
Saksan yleisradioyhtiö ZDF:n tutkivan journalismin ohjelma Frontal 21 selvitti elintarvikeparannustuotteita valmistavan Sonac-yhtiön metodeja lisätä proteiinijauheella lihan kykyä sitoa vettä. Jauhe valmistetaan ohjelman mukaan keitetyistä luista sekä teurastuksen jätteistä, eikä se näy viranomaisten elintarviketestauksessa.
Asian paljastamiseksi toimittajat perustivat lihatuotteita valmistavan peiteyrityksen. Yhtiön ”toimitusjohtajan” ja Sonacin välinen palaveri kuvattiin piilokameralla. Heti ensimmäisessä tapaamisessa Sonacin edustaja ilmoitti yhtiön hakevan teurastamoista kaiken ylijäävän.
"Teemme ikään kuin paskasta kultaa. Se on kauppa, jolla tienaa aina", Sonacin edustaja sanoo ZDF:n ohjelman piilokameraan.
Edustaja väittää, että 80 prosenttia saksalaisista lihaa myyvistä firmoista käyttää heidän tuotteitaan. Asialle ei kuitenkaan saatu vahvistusta.
ZDF:n ohjelmassa peiteyhtiön henkilöt kutsuttiin Sonac-yhtiön seminaariin, jossa esiteltiin hihnasto, jolla lihaan ruiskutettiin ensin proteiiniseosta ja sen jälkeen vettä. Ruiskutus nosti lihan painoa jopa viidenneksen alkuperäisestä.
Ylen haastattelema maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Sebastian Hielm muistuttaa, että varsinaisia teurasjätteitä ei proteiinijauheessa saisi käyttää.
"Mieluummin pitäisi puhua teurastuksen sivutuotteista. Lisäksi tuotteiden käyttö pitäisi merkitä tuoteselosteeseen. Merkintä tehdään yleensä aromina tai mausteena", kertoo Yle.
Hielm ei usko, että ihmiset ovat kovin kiinnostuneita tietämään lihavalmisteiden ainesosia, koska juuri niiden ansiosta makkara on mehevä tai kananugetti maistuu hyvälle. Veden lisäksi lihatuotteissa maksetaan usein turhaan erilaisista marinadeista.
Elintarviketeollisuusliiton toimialapäällikkö Mari Lukkariniemi arvelee, että aineen sovellusalueita ovat käytännössä kuumennetut lihajalosteet, kuten leikkeleet.
Suomalaisista elintarvikevalmistajista Atria ja Saarioinen ovat kertoneet Ylelle, että ne eivät käytä tuotteissaan hydrolysoituja eläinproteiineja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

