Huttulan Kukko tuo broileria Ruotsista
Varsinaissuomalainen Huttulan Kukko Oy on aloittanut ruotsalaisen Kronfågel-broilerinlihan tuonnin Suomeen.
Yhtiö tuli siipikarjamarkkinoille vajaa vuosi sitten Naapurin maalaiskana -tuotemerkillä, jota markkinoidaan vahvasti ei-tehotuotantona.
Eläinten esimerkiksi kerrotaan kasvavan hieman keskivertobroilereita pidempään ja väljemmin. Lisäksi ne ruokitaan kotoisella rehulla, joka ei sisällä geenimuunneltuja ainesosia. Rotuna on yleisesti käytetyn Rossin sijaan hitaampaan kasvatukseen soveltuva Cobb.
Sanoma on toimitusjohtaja Mikko Karellin mukaan uponnut kuluttajiin hyvin, eikä oma tuotanto enää riitä.
Karellin mielestä tuontilihakin sopii yhtiön valikoimaan. ”Tuotteet ovat laadukkaita ja tuotantomalli samantyyppinen kuin meillä”, hän perustelee.
Ruotsista tuodaan vähittäiskauppoihin ja ravintola-alalle broilerin ohutleikettä. Tulevaisuudessa valikoima todennäköisesti laajenee.
”Mikä ettei suomalaistakin lihaa nähtäisi joskus Kronfågelin merkin alla”, Karell väläyttää.
Kronfågel on Pohjoismaiden suurin siipikarjatuotteiden valmistaja ja alan markkinajohtaja Ruotsissa sekä Tanskassa.
Huttulan kukko tähtää vahvasti kasvuun.
Toistaiseksi kaikki omalla tuotemerkillä myytävä liha kasvatetaan Koskella yhtiön pääomistajien Arto ja Kirsi Nummelan tilalla.
Nyt etsitään lisää tuottajia.
”Haluamme olla markkinoita kehittävä yritys, joka tarjoaa kuluttajille laadukkaita tuotteita ja valinnan vapautta”, Karell sanoo.
Kysyntä on kasvanut etenkin ravintola-alalla, jonne myydään 10–20 prosenttia tuotteista. Esimerkiksi ranskalaista maissikanaa on ravintoloissa korvattu Huttulan tuotteilla.
Tänä vuonna Naapurin maalaiskanaa myydään Karellin arvion mukaan noin 3 miljoonaa kiloa.
Kaikkiaan Suomessa syödään noin 100 miljoonaa kiloa broileria vuodessa.
Tuonnin osuus on 13–14 prosenttia, josta valtaosa käytetään ravintoloissa.
Kaupoissa tuontibroileria ei juuri ole ollut.
TERHI TORIKKA
Mikä ettei
suomalaistakin
lihaa nähtäisi
joskus Kronfågelin
merkin alla.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
