Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Irlannin ylpeys: maitoa maailman pienimmällä hiilijalanjäljellä

    Joe Haydnille maidontuotanto on intohimo. Lehmien hiilijalanjälkikään ei hirvitä, sillä irlantilainen maito tuotetaan kestävällä tavalla nurmivaltaisesti.
    Tarkan lannoituksen ja maaperätutkimusten avulla Joe Haydn on saanut nurmet tuottamaan hyvälaatuista maitoa. Edullisesti rehua tuottavat pitkäikäiset nurmet kynnetään ja kylvetään uudelleen vain joka 10.–15. vuosi, ja ne toimivat myös hiilinieluina.
    Tarkan lannoituksen ja maaperätutkimusten avulla Joe Haydn on saanut nurmet tuottamaan hyvälaatuista maitoa. Edullisesti rehua tuottavat pitkäikäiset nurmet kynnetään ja kylvetään uudelleen vain joka 10.–15. vuosi, ja ne toimivat myös hiilinieluina. Kuva: Riitta Mustonen
    Nurmet eivät tallaannu, kun lehmille on rakennettu kunnon tiet laitumilta navettaan.
    Nurmet eivät tallaannu, kun lehmille on rakennettu kunnon tiet laitumilta navettaan. Kuva: Riitta Mustonen
    Maitokiintiöiden poistumisen jälkeen irlantilaisviljelijät ovat lisänneet lypsykarjaa voimakkaasti.
    Maitokiintiöiden poistumisen jälkeen irlantilaisviljelijät ovat lisänneet lypsykarjaa voimakkaasti. Kuva: Riitta Mustonen

    On marraskuun alku, ja Baileys Farmin lehmät märehtivät tyytyväisinä vihreällä rinteellä. Kahdesti päivässä ne löntystävät lypsylle vasta rakennettua hiekkatietä pitkin. Niiden maidosta osa menee dublinilaisten juotavaksi ja osa Baileys Irish Cream -kermalikööriin.

    "Olen pitänyt tilaa 15-vuotiaasta asti eli 43 vuotta. Ei sillä rikastu, mutta se on antanut minulle toimeentulon ja hyvän elämän", Joe Haydn hymyilee.

    Veljensä Michaelin kanssa Joe Haydn pyörittää Baileys Farmia ja The Orchard Centreä, joka on eräänlainen elämysmatkailutila erilaisille ryhmille. Maatila on liikevaihdoltaan suurempi, mutta matkailukeskus kasvaa voimakkaasti ja työllistää jopa 40 ihmistä.

    Irlannissa suurin osa lehmistä poikii helmikuussa, mutta Baileysin tilalla 60 prosenttia poikii keväällä ja 40 prosenttia syksyllä, koska tila tuottaa maitoa Glanbia-meijerille ympäri vuoden.

    Tänä vuonna lehmät pääsivät laitumelle helmikuun puolivälissä, alussa vain muutamaksi tunniksi, mutta maaliskuun lopussa jo koko päiväksi. Yleensä ne otetaan sisälle lokakuussa, mutta lämpimän syksyn ansiosta nurmi kasvaa vielä hyvin ja lehmät ovat ulkona vielä marraskuussa.

    Joe Haydn nyhtää laitumella tukon nurmea sormiensa väliin. "Tavoitteenamme on laatunurmi. Irlanti ei tarvitse soijaa, sillä kaikki proteiini on tässä. Lehmät saavat tuoretta nurmea yhdeksän kuukautta vuodessa."

    Haydnit ovat investoineet nurmiin – lisämaahan ja kulkuväyliin – puoli miljoonaa euroa viimeisen viiden vuoden aikana ja kasvattaneet lehmälukua 145:stä 175:een.

    Tänä vuonna tuotantokustannukset ovat nousseet, sillä kuivuuden takia tila joutui syöttämään lehmille lisäsäilörehua ja tiivistettä.

    "Tuotantokustannukset olivat viime vuonna 23 senttiä maitolitralta ja myyntihinta 38,1 senttiä. Tänä vuonna myyntihinta on ollut 35 senttiä litralta. Jos maidontuotanto pysyy tällaisena, voimme katsoa tulevaisuuteen tyytyväisinä."

    Baileysin tila on mukana Bord Bian Origin Green -kestävyysohjelmassa. Haydn perustelee sitä kahdella syyllä: toiminta on sen avulla tuloksellista ja lisäksi se säästää ympäristöä.

    "Olemme mukana, koska ohjelma toimii. Sen ansiosta taskuun jää joka vuosi enemmän rahaa – vaikkei viljelijä ehkä saisi sanoa niin", Joe Haydn virnistää.

    Esimerkkinä Haydn mainitsee, että seitsemässä vuodessa maidon rasvaprosentti on noussut 3,8:sta 4,1:een ja valkuainen 3,27:stä 3,51:een. "Niiden arvo on yli 15 000 euroa vuodessa. Lisäys tulee nykyisistä lehmistä ilman maitomäärän kasvua."

    Isäntä kiittää meijeriyhtiö Glanbian toimintaa ja viljelijöiden yhteistyötä.

    "Koko ala tekee töitä kestävyyden eteen, ja meijeri on yhteistyökumppanimme, ei vain maidon ostaja. Se on investoinut meihin, mikä antaa toivoa. Ja ilman toivoa ei voi tehdä työtä."

    Haydnit kuuluvat 18 tuottajan rinkiin, joka tapaa kolme tuntia kerran kuussa ympäri vuoden, paitsi kesällä, jolloin se tekee retken ulkomaille. Joulukuussa kokoonnutaan joulujuhlaan hotelliin. "Sieltä täytyy poistua, jos mainitseekin jotain maataloudesta."