Maaseudun taivaallisista mauista voisi olla ylpeä
Maa- ja kotitalousnaisten tuore puheenjohtaja Maija Silvennoinen näkee maaseutumatkailussa mahdollisuuksia.
Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoinen pyörittää lähiruokaan keskittynyttä kasvisravintolaa Jyväskylässä. Kuva: Juha SorriPienestä tytöstä asti Maija Silvennoiselle oli selvää, että ruuasta tulisi hänelle ammatti. 60-luvun pientilalla lapset totutettiin työntekoon, mutta keittiöön Maija hakeutui pyytämättä.
”Muistan, kun mummo ja äiti laittoivat ruokaa ja ruoka tuoksui ihanalle. Aina halusin olla keittiössä, ja sain jo nuorena alkaa keittelemään ja tekemään”, Silvennoinen kertoo.
Ensimmäisen silakkalaatikkonsa hän valmisti seitsemän vanhana – innoissaan ja salaa, koska halusi tehdä alusta asti itse. ”Unohdin siitä kuitenkin munamaidon. Hyvää se oli niinkin, mutta sen jälkeen olen osannut tehdä sen oikein.”
Panostusta naisten yrittäjyyteen
Lähiruokaa suosivan kasvisravintolan yrittäjänä toimiva Silvennoinen aloitti vuoden alussa Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtajana. Hän tuntee olevansa omiensa joukossa.
”Muistan, että mummo on jo kuulunut järjestöön, samoin äiti. Se on ollut minullekin jonkinlainen status, siihen pitää kuulua.”
Järjestön Silvennoinen näkee tärkeänä suunnannäyttäjänä maaseudun naisille. Toimikautensa aikana hän haluaa panostaa erityisesti naisten yrittäjyyden tukemiseen.
”Maatalousyrittäjä jos kuka on yrittäjä. Maalla on paljon voimakkaita naisia, ja haluan luoda tulevaisuutta, jossa naiset uskaltaisivat yrittää enemmän.”
Taivaallista ruokaa maatiloilla
Kiinnostavia mahdollisuuksia puheenjohtaja näkee muun muassa maaseutumatkailussa, joka on Euroopassa nouseva luksusmatkailun trendi. Silvennoisen mielestä taitoa Suomessa on, mutta omaan makuun ei luoteta riittävästi.
”Pitäisi olla ylpeä siitä, mitä osataan. Maatiloilla on vaikka kuinka paljon naisia, jotka tekevät aivan taivaallista ruokaa.”
Silvennoinen huomauttaa, että vanhojen ruokakulttuurimaiden Italian, Ranskan ja Espanjankin ruoka perustuu yksinkertaisiin, tuoreisiin makuihin. Suomessa varhaisperunaa ei ravintoloista edes saa.
Teollisen ruuan murjoman itseluottamuksen pohja on Silvennoisen mielestä onneksi jo nähty, ja uusi sukupolvi arvostaa kotimaisia raaka-aineita ja ekologisuutta.
”Ilolla katson, kun vihdoin arvostus kasvaa. Ollaan palaamassa juurille, ja se on minun, maalaistalon tytön, ideologiassa ollut aina.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

