Tuholainen voi karata tuontimarjoista viljelmälle
Tuoreet ulkomaiset marjat voivat tuoda mukanaan suomalaiskasveille vaarallisia tuholaisia. Sen sijaan ihmisten hyvinvointia ne eivät juuri uhkaa.Suomalaisten marjanviljelijöiden on syytä miettiä tarkkaan tuoreiden tuontimarjojen ostamista. Niissä lymyävä tuholainen voi karata omille viljelmille.
”Esimerkiksi Drosophila suzukii -hedelmäkärpänen leviää kovaa vauhtia Euroopassa muun muassa marjojen mukana”, kertoo ylitarkastaja Jari Poutanen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.
Toistaiseksi hedelmäkärpästä ei ole todettu Suomessa, mutta tänne päästyään se todennäköisesti pystyy talvehtimaan avomaalla, Poutanen arvioi.
EU-lainsäädännössä on määritelty herukoiden, puolukan, karpalon ja mustikan vaaralliset kasvintuhoojat.
Näitä marjoja saa tuoda EU:hun vain, jos niillä on kansainvälinen kasvinterveystodistus. Lisäksi marjat tarkastetaan erän saapuessa unionin alueelle.
Ulkomaalaisten marjojen tuholaisriskiin vaikuttaa, tuodaanko Suomeen marjoja, joita täällä voidaan viljellä. Myös vuodenajalla on merkitystä.
”Jos tuontia on lähinnä talvella, riski on pieni”, Poutanen selittää.
Ei tietoa ruokamyrkytyksistä
Tuoreet ulkomaiset marjat eivät juuri ole aiheuttaneet ruokamyrkytysepidemioita toisin kuin ulkomaiset pakastemarjat.
Sen vuoksi Evira ei ole antanut suosituksia tuoreiden ulkomaisten marjojen käytöstä, kertoo ylitarkastaja Elina Leinonen .
Sen sijaan ulkomaiset pakastemarjat viranomaiset kehottavat kuumentamaan kunnolla.
Suosituksen taustalla ovat viime vuosina eri puolilla maata esiintyneet toistuvat norovirusepidemiat, joiden syyksi epäillään ulkomaisia pakastevadelmia.
Norovirus on todennäköisesti päätynyt marjoihin likaisesta kasteluvedestä.
Leinonen myöntää, että tuoreina myytäviä ja pakasteeksi päätyviä marjoja saatetaan kastella samalla vedellä. Hän kuitenkin muistuttaa, että tauti on usein lyhytkestoinen eikä siihen pääsääntöisesti liity vakavia jälkitauteja.
Viime vuoden talvella ja keväällä Hepatiitti A-viruksen epäiltiin tarttuneen pakastemarjojen välityksellä.
Listeriabakteerin suhteen ulkomaisia marjoja ei pidetä erityisinä riskituotteina.
Eviran antamat suositukset perustuvat ruokamyrkytysepidemioista saatuihin tietoihin. Rekisterissä ovat kaikki kuntien elintarvikevalvontaviranomaisten Eviralle ilmoittamat ruokamyrkytysepidemiat.
Evira muistuttaa, että kaikkiin kuumentamattomiin kasviksiin voi liittyä jonkinlainen mikrobiologinen riski, eikä täyttä varmuutta tuotteiden puhtaudesta ole koskaan mahdollista antaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

