Kaksi uutta koloradonkuoriaisen esiintymää Lappeenrannassa ja Miehikkälässä
Koloradonkuoriaisen seuranta perunakasvustoissa on erityisen tärkeää Kaakkois-Suomessa, muualla Itä-Suomessa sekä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueilla.
Koloradonkuoriainen on karanteenituhooja, ja sen hävittämistoimista määrää Ruokavirasto. Tavoitteena on estää lajin pysyvä asettuminen Suomeen. Kuva: Lauri MäenpääKaksi uutta koloradonkuoriaisen esiintymää on todettu nyt Lappeenrannassa ja Miehikkälässä, tiedottaa Ruokavirasto. Heinä–elokuun aikana koloradonkuoriaisia on havaittu yhteensä kuudessa eri paikassa.
Aiemmin havaituissa toisessa Lappeenrannan kohteessa ja Ruokolahdella koloradonkuoriaiset olivat todennäköisesti talvehtineet.
Koloradonkuoriaisten seuranta on tällä hetkellä erityisen tärkeää Kaakkois-Suomen alueella, niin ammattimaisilla viljelmillä kuin kotipuutarhoissakin. Jos esiintymiä ei hävitetä nopeasti, on olemassa riski, että kuoriainen vakiintuu Suomeen.
Perunanvarsilta voi nyt löytyä sekä koloradonkuoriaisen oransseja toukkia että tämän kesän uusia aikuisia yksilöitä.
Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen ja sen keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa – oranssissa etuselässä on mustia pilkkuja.
Toukan selkä on kupera ja oranssinpunertava – pää on musta ja kylkien alaosassa kulkee kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin pitkä, kun taas vastakuoriutuneet yksilöt ovat tummia ja vain 1-2 millimetrin mittaisia.
Leppäpirkon kotelo muistuttaa väriltään ja muodoltaan koloradonkuoriaisen toukkaa, ja kuoriaisen voi sekoittaa myös pyjamaluteeseen, jonka tunnistaa puna-mustista raidoista.
Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät perunan lehdet reikäisiksi, mutta pahimmat vahingot aiheuttavat toukat, jotka runsaina voivat syödä lehdet lähes kokonaan. Syötyjen perunanvarsien alueet muodostavat kasvustoon selvästi erottuvia pesäkkeitä.
Ruokavirasto korostaa, että kaikista koloradonkuoriaisen havainnoista ja epäillystä on ilmoitettava heille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






