
Sikatuottajat närkästyneitä paikallaan junnaavasta emakon hinnasta – näin teurastamot vastasivat
Emakonlihan hinta ei ole noussut samassa suhteessa lihasian ja porsaan kanssa. HKScanin mukaan emakon hinnan nostaminen ei ole mahdollista. Atrialla voitaisiin pohtia tuotteistamista, Snellmanilla jopa keskustella hinnasta.
Emakonliha on porsastuotannon sivutuote. Teurasmäärä on vajaa 4 prosenttia kokonaisteurastusmäärästä. Kuva: Markku VuorikariEmakonlihan hinnoittelu Suomessa on herättänyt närää sikatuottajien keskuudessa, kertoo Sikayrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo Heikkilä.
”Venäjän hyökkäyssodan alettua porsaan ja lihasian tuottajahinnat nousivat, mutta emakon hinta jäi ilman korjausta.”
Emakonlihasta tuottaja saa keskimäärin noin 0,70–0,80 euroa kilolta, Heikkilä sanoo. E-luokan lihasian hinta vastaavasti oli kesäkuun alussa EU:n komission tilaston mukaan 2,20 euroa kilolta Suomessa.
Erityisesti keskustelua on herättänyt emakon ja lihasian välinen hintaero, kun monissa Euroopan maissa hintaero on verrattain pieni. Esimerkiksi Saksassa TopAgrar-verkkolehden mukaan lihasian tuottajahinta liikkui tiistaina 2,43 ja 2,66 euron kilohinnan välillä, kun emakosta saa 1,83–2,11 euroa kilolta.
Tanskassa lihasian ja emakon välinen hintaero on vain 5 prosenttia, Heikkilä toteaa.
Sikatalous vuonna 2022
Sikatiloja oli 770 kappaletta.
Keskimäärin yhdessä emakkosikalassa oli 207 emakkoa.
Yhteensä Suomessa noin 73 000 emakkoa.
Sianlihan tuotanto yhteensä 171 miljoonaa kiloa.
Lähde: TNS Kantar Agri
Snellmanin lihan hankinta- ja ohjausjohtaja Ronny Snellman kertoo, että emakon hinta on noussut Euroopassa noin 50 prosenttia vuodessa.
Atrian lihaliiketoiminnasta vastaavan johtajan Markku Hirvijärven mukaan Saksan sianlihan markkinaa heiluttaa nyt kova kysyntä.
”Siellä sianlihan tuotantomäärät ovat tulleet alas ja tulevat laskemaan vielä seuraavat 12 kuukautta. Myös kulutus on kääntyny laskuun.”
Tilanne on johtanut siihen, että teurastamot joutuvat kilpailemaan raaka-aineesta, mikä nostaa tuottajahintoja. Hirvijärvi arvelee, että Saksassa on tällä hetkellä menossa teurastamojen pudotuspeli ja selviytymystaistelu, koska tavaraa ei riitä kaikille.
Saksassa teurastamot joutuvat kilpailemaan sioista, mikä nostaa myös emakon hintaa. Kuvituskuva. Kuva: Kimmo HaimiSamanlaista teurastamojen välistä kilpailua ei meillä Suomessa ole ja tuotanto on tällä hetkellä balanssissa kulutuksen kanssa. Emakon teurastusmäärät ovat alle 4 prosenttia teurastettavista sioista.
Vienti raaka-ainepulasta kärsivään Saksaan ei ainakaan Hirvijärven mukaan ole mahdollista.
”Asiaa on mietitty, mutta kuljetuskustannukset ja muut ovat sellaisia, että vienti ei ole järkevää.”
”Jos olisimme Tanskassa tai Puolassa, voisimme myydä vaikka elävänä. Suomesta on liian pitkä matka viedä elävää eläintä Saksaan. Tapettuna siasta taas ei saa samaa hintaa”, HKScanin eläinhankinnasta vastaava johtaja Veli-Matti Jäppilä kertoo.
”Ymmärrän tuottajan näkemyksen, tekisi kassalle hyvää saada parempaa hintaa emakosta. Ehkä se on asia, jota voidaan miettiä tulevaisuudessa.” Ronny Snellman
Jäppilän mukaan emakon hinnassa Suomessa ei ole nostovaraa. HK:lla emakot teurastetaan Paimiossa ja lihasiat Forssassa. Erilliset kuljetuskustannukset Paimioon tulevat myös kalliiksi.
Lisäksi tuote on erilainen lihasikaan verrattuna.
”Emakon lihan on rasvaisempaa, joten sitä pystytään käyttämään lähinnä makkaraan.”
Atrian Hirvijärven mielestä emakon tuotteistamista voisi tarkastella uudestaan.
Ronny Snellman myöntää, että teurastamot tekevät parempaa tulosta emakolla kuin lihasialla, vaikka liha on teknisesti yhtä laadukasta kuin lihasian.
”Ymmärrän tuottajan näkemyksen, tekisi kassalle hyvää saada parempaa hintaa emakosta. Ehkä se on asia, jota voidaan miettiä tulevaisuudessa. Toisaalta korkeampi emakkohinta saattaa johtaa siihen, että porsaan tai lihasian hinta laskee”, Snellman arvioi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







