Geenimuuntelematonta soijaa täytyi lähteä hakemaan Brasiliasta
Tänä vuonna arviolta jo 90 prosenttia maailmassa tuotetusta soijasta on muuntogeenistä eli gm-soijaa.
Silti perinteistä, muuntelematonta soijaa tuotetaan sitäkin vielä valtavia määriä. Sitä ei kuitenkaan ole helppo löytää.
”Isot soijatoimijat pyrkivät suureen liikevaihtoon, ja se syntyy suurista määristä. Perinteinen soija alkaa olla niille näpertelyä, joka ei kiinnosta”, Finnproteinin kaupallinen johtaja Risto Uusitalo kertoo.
Niinpä Finnproteinin väkikään ei löytänyt tarvitsemaansa raaka-ainetta pyytämällä tarjouksia keskieurooppalaisilta toimijoilta. Oli mentävä sinne, missä soija kasvaa.
Brasilia ja Kiina ovat suurista soijantuottajamaista ainoat, joista geenimuuntelematonta soijaa vielä löytyy suuria määriä. Argentiina ja USA ovat käytännössä siirtyneet gm-soijaan.
Finnproteinin yhteistyökumppaniksi löytyi Brasiliasta Multigrain-niminen yritys.
”Nyt meillä on suorat kontaktit tuottajiin, joten tiedämme tarkkaan, miten ja millaisissa oloissa soija tuotetaan”, Uusitalo kertoo.
Multigrainin viljelmät ovat Bahian osavaltiossa, kaukana uhanalaisesta sademetsäalueesta.
Soija on paitsi muuntelematonta ja jäljitettävää, myös vastuullisesti tuotettua.
Tämän vuoden sadolle ei vielä saatu vastuullisen tuotannon sertifikaattia. Pavut oli ehditty kylvää ennen Finnproteinin kanssa tehtyä sopimusta, eikä siemenen alkuperästä ollut dokumentteja.
Ensi vuodesta lähtien sato on joko RTRS- tai ProTerra-sertifioitua, Uusitalo lupaa.
Soijapavut ajateltiin ensin kuljettaa suurilla laivoilla Pohjois-Eurooppaan, esimerkiksi johonkin Hollannin satamista, ja sieltä pienemmillä laivoilla Suomeen.
Kuljetus suoraan Brasiliasta Suomeen osoittautui kuitenkin halvemmaksi.
Uudenkaupungin Hepokarin satamaan pääsevät vain pienehköt, enintään 11 000 tonnin laivat. Isommat ohjataan Poriin, mistä soijapapu kuljetetaan perille rekoilla.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
