Lihan kulutus kasvoi 400 miljoonaan kiloon
Suomalaiset söivät viime vuonna jälleen enemmän lihaa kuin edellisenä vuonna, ilmenee Gallup Elintarviketiedon lihamarkkinoiden yhteenvedosta.
Kulutus nousi kolme prosenttia, 400 miljoonaan kiloon. Suomalaiset söivät lihaa noin 75 kiloa henkilöä kohden.
Tuotanto kasvoi samaan aikaan vain runsaan prosentin, 387 miljoonaan kiloon, joten omavaraisuusaste painui 97 prosenttiin. Omavaraisuusaste on ollut alle sadan viimeksi vuonna 2 000.
Eniten kasvoin sian, lampaan ja siipikarjan lihojen kulutus.
Suomalaiset söivät sianlihaa viime vuonna noin viisi prosenttia edellisvuotista enemmän, lähes 196 miljoonaa kiloa. Lampaanlihan kulutus kasvoi 25 prosenttia, kalkkunan kolme prosenttia, broilerin yhden prosentin ja naudanlihan noin puoli prosenttia.
Sianlihan ja kalkkunan tuotanto väheni viime vuonna.
Sianlihan tuotanto laski vajaan prosentin, 203 miljoonasta kilosta runsaaseen 201 miljoonaan kiloon. Kalkkunatuotanto laski 8,5 prosenttia, alle kahdeksaan miljoonaan kiloon.
Tuotanto kasvoi merkittävimmin lampaanlihassa, jota tuotettiin 24 prosenttia edellisvuotista enemmän. Kulutuksen kovan kasvun vuoksi kotimaisuusaste jäi silti alle 25 prosenttiin.
Broilerin ja siipikarjanlihoissa tuotanto kasvoi yli viisi prosenttia.
Lihan tuonti lisääntyi vuoden loppupuoliskolla ja kohosi koko vuonna hieman edellisvuotista suuremmaksi. Tuontilihan osuus kulutuksesta oli 16 prosenttia.
Lihan tuottajahinnat nousivat viime vuonna, mutta vähemmän kuin kustannukset ja hinnat EU:ssa keskimäärin. Kuluttajahinnat olivat keskimäärin viisi prosenttia edellisvuotista korkeammat.
Lihansyöntitrendin uskotaan jatkuvan, sillä Gallup Elintarviketieto ennustaa lihan kulutuksen kasvavan tänä vuonna yli 406 miljoonaan kiloon. Tämä olisi vajaat kaksi prosenttia viime vuoden kulutusta enemmän.
Omavaraisuusaste näyttäisi laskevan edelleen, noin 95 prosenttiin, sillä varsinkin sianlihan tuotannon ennustetaan vähenevän jyrkästi. Ennusteen mukaan sianlihan omavaraisuusaste laskee alle sataan kuluvan vuoden aikana.
Pidemmällä tähtäimellä lihan kulutuksen kasvun odotetaan edelleen jatkuvan, mutta kasvu painottuu etenkin siipikarjanlihaan. Sian ja naudan osalta kulutuksen ennustetaan säilyvän melko tasaisena.
Tuotannon odotetaan kasvavan siipikarjan ja lampaanlihassa ja pysyvän naudanlihassa suunnilleen ennallaan.
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
