Sarkamessuilla luvassa tuhdisti tietoa – näyttelyhalli täynnä, viimeisille myytiin ei-oota

Ajankohtaiset ja ammattipitoiset seminaarit ja paneelit korostuvat tämänvuotisilla Seinäjoen Sarkamessuilla. Kolmen vuoden tauon jälkeen järjestettävät messut myytiin loppuun jo hyvissä ajoin. Tälläkin kertaa mukana on perinteinen ayrshire-eläinnäyttely, nyt holsteineillä vahvistettuna.
Sarkamessut päästään järjestämään Seinäjoella kahden välivuoden jälkeen. Vaikka alla ovat viime syksyn Helsingin maatalouskonemessut, kiinnostusta Sarkaan riitti ja näyttelytilat myytiin loppuun jo hyvissä ajoin. Kuva edellisiltä, vuoden 2020 Sarkamessuilta.
Sarkamessut päästään järjestämään Seinäjoella kahden välivuoden jälkeen. Vaikka alla ovat viime syksyn Helsingin maatalouskonemessut, kiinnostusta Sarkaan riitti ja näyttelytilat myytiin loppuun jo hyvissä ajoin. Kuva edellisiltä, vuoden 2020 Sarkamessuilta. Kuva: Arto Takalampi
Seinäjoki
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tämänvuotisten Sarkamessujen ohjelmassa on tarjolla useita, osin päällekkäisiäkin kotieläintuotantoon painottuvia seminaareja ja paneeleja. Messujärjestäjän Etelä-Pohjanmaan Pytinki Oy:n toimitusjohtaja Anne-Maj Lauri arvelee tämän johtuvan paristakin asiasta.

”Koronasta johtuen kahdet messut jäivät välistä. Kun sinä aikana maatalouden ja etenkin kotieläintalouden toimintaympäristössä on ollut isoja muutoksia, se näkyy kiinnostuksena jakaa tietoa seminaarien ja paneelien muodossa.”

”Niiden tarjontamäärä on kieltämättä yllättänyt ja paneelejakin on nyt ensimmäistä kertaa kaksi samana päivänä. Kyselyjä on ollut aivan viime päiviin asti, joten seminaariaikatauluja on jouduttu hieman järjestelemään”, hän sanoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Paneeleista ensimmäisen järjestää Maaseudun Tulevaisuus aiheesta ”Mistä maatalouden rahat ja yrittäjätulo”. Paneelissa ovat mukana messut avaava MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, europarlamentaarikko Elsi Katainen, kansanedustaja Janne Sankelo, maanviljelijä Kaisa Rantasalo sekä näyttelijä/viljelijä Jussi Vatanen.

Vatanen on messuilla myös erikseen haastateltavana kuten Maalaisjärki-kanavan Anna Länsisalmi-Keisala.

Toisessa paneelissa käydään läpi uutta eläinten hyvinvointilakia ja eläinten hyvinvointikorvauksia maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion johdatteleman. Mukana on sekä sika- ja maitoyrittäjien että teurastamojen ja meijerien edustus.

Laajasta seminaariohjelmasta voi poimia esimerkiksi Hyvinvointia kotieläintiloille - uusimpia tuloksia EU-hankkeista -seminaarin, Uutta teknologiaa navettaan ja sen liepeille -seminaarin, neljän nurmen- ja kasvintuotantoaiheisen hankkeen sekä altakastelun tuloksia esittelevän seminaarin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Sarka on hyvään ja hiljaisempaan aikaan talvella, kun ei ole muita tapahtumia ja tänne ehditään tulla.” Tuomo Keskimäki

Kiinnostus Sarkaa kohtaan näkyy myös näyttelyhallin puolella: kaikki A-hallin paikat on myyty loppuun. Anne-Maj Lauri harmitteleekin joutuneensa myymään jo ei-oota viimeisille kiinnostuneille.

Näyttelyosastoilla on edustettuna varsin kattava otos maan suurimpia maatalouskonevalmistajia ja -liikkeitä joko suoraan tai jälleenmyyjiensä kautta. Mukana on myös merkittävien kotieläintilojen kone- ja laitemerkkien edustus.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Esimerkiksi Hankkija on mukana sen vilja- ja rehukauppaa sekä kasvuohjelmaa esittelevällä osastolla, mutta ei konekaupan ketjuna. Sen isot kotimaiset päämiehet, Palax, Junkkari sekä Antti-Teollisuus ja Ala-Talkkari ovat paikalla omilla osastoillaan, kaksi jälkimmäistä yhdessä.

Vaikka käytännössä kaikki Sarkaan osallistuvat maatalouskonevalmistajat ja -myyjät olivat mukana jo syksyn Helsingin maatalouskonemessuilla, Sarkaankin riittää kiinnostusta. Sillä on oma merkityksensä, kuvaa Kurikan Hyväkoneen Tuomo Keskimäki.

”Sarka on hyvään ja hiljaisempaan aikaan talvella, kun ei ole muita tapahtumia ja tänne ehditään tulla. Sarka on myös aina ollut meille hyvä kevätkauden avaus, sillä näyttelyväki tulee pitkälle kotieläintiloilta eli on sataprosenttisesti meidän asiakaskuntaa.”

”Ja onhan meillä tietty kotikenttäetu, kun tänne on helppo tulla. Emme me voisi ajatella olevamme pois”, hän summaa.

B-halli täyttyy noin sadasta lehmästä, kun Sarkan yhteydessä järjestetään perjantaina perinteinen ayrshirerodun vuosinäyttely. Messuilla on nyt ensi kertaa kahden nautarodun näyttely, kun lauantaina ovat vuorossa holsteinit omassa näyttelyssään.

Hyväkoneen Giant-pienkuormaimet ovat olleet vuosikausia käytössä markkinamielessä myös eläinnäyttelytilojen rakentamisessa sekä tarvikekuljetuksissa. Näin käyttäjät saavat Keskimäen mukaan käytännön kokemusta kuormaajien toiminnasta.

Sarka-messut järjestetään Seinäjoki Areenalla 27.–28.1.2023.