
Video nostaa veden kielelle: juhannuksena herkutellaan mansikalla
Lämmin kevät kypsytti mansikat, joten juhannuksesta alkaa tämän kesän herkuttelukausi.
Pirkko-Liisa Marttila myy lähiviikot mansikkaa vanhaan navettaan viime talvena kunnostetussa suoramyyntipisteessä. Kuva: Pasi LeinoMansikkasesonki alkoi Pöytyällä Mansikkapaikka Marttilassa viime viikon alussa, kun mansikoita päästiin poimimaan.
Viime perjantaina tilalla aloitettiin mansikoiden ja muidenkin kesän tuotteiden suoramyynti.
Koska kevät ja alkukesä ovat olleet lämpimiä, mansikat kypsyvät tänä vuonna aikaisin, kertoo tilan toinen omistaja Pirkko-Liisa Marttila.
Toisaalta tilalla harsot kerättiin pelloilta varsin aikaisin. Jos harsoja olisi pidetty kasvustojen suojana pidempään, satoa olisi päästy korjaamaan vielä aiemmin, Marttila toteaa.
”Ja tietysti meitä etelämpänä sijaitsevilla tiloilla sesonki on jo täydessä käynnissä.”
Kiivain poimintakausi alkaa Mansikkapaikka Marttilan pelloilla juhannuksesta, kun päästään poimimaan tilan päälajiketta Polkaa. Polkan lisäksi tilalla viljellään myös Sonataa sekä Salsaa, joka on kahta muuta myöhäisempi lajike.
Marttilan mukaan mansikasta on odotettavissa keskinkertainen sato eli hieman heikompi kuin viime vuonna. Syynä on viime talvi, joka oli Varsinais-Suomessa mansikalle ankara.
”Tammikuussa alkaneet parinkymmenen asteen pakkaset tulivat heti vesisateiden perään, eikä kasvien suojana ollut hiutalettakaan lunta.”
Pakkaset ränsistyttivät osaa niistä kasvustoista, joita ei ollut peitetty harsoilla. Tosin Polka osoitti kestävyytensä, se ei kärsinyt ilman harsoakaan, Marttila kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

