Tiukat vaatimukset ajavat tuotannon pois
Kehittämispäällikkö Kalle Leino Satafoodin Vastuullinen sikatalous -hankkeesta sanoo, että sikalan rakentaminen on Suomessa neliötä kohti saman hintaista kuin Tanskassa.
Suomalaiset määräykset kuitenkin vaativat enemmän tilaa eläintä kohti ja kiertoajat ovat Suomessa pidemmät, jolloin eläintä kohti tuleva rakennuskustannus on suurempi.
Ruotsissa hyvinvointivaatimukset ovat Suomea kireämmät ja vuosittain teurastettava sikojen määrä on vähentynyt yli miljoonalla sialla alle kahdessakymmenessä vuodessa.
”Ruotsissa syötävät siat ovat siirtyneet kasvamaan alempien vaatimusten Saksaan”, Leino toteaa.
”Tiukat hyvinvointivaatimukset siirtävät tuotannon halvemman tuotantokustannuksen ja heikomman eläinsuojelun maihin”, hän jatkaa.
Kilpailuetua suomalaisille sikatiloille Leinon mukaan tuo Keski-Eurooppaa halvempi rehuvilja.
Sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö toteaa, että koko lihaketjussa ei Suomessa kannattavuus riitä.
Osaltaan siihen vaikuttaa Suomen pieni markkina, jonka pienikin tuontierä saa sekaisin.
Ylikännö sanoo teollisuuden virheiden takia porsasruuhkan olevan nyt päällä. Hän vaatii teollisuutta parantamaan arviointikykyään raaka-ainetarpeestaan.
TUURE KIVIRANTA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
