Kuluttajat ymmällään Yhdysvalloissa: Onko laitumella ikänsä olleen naudan liha sittenkään kaikkein ympäristöystävällisin vaihtoehto?
Oklahoman yliopiston professori on tutkinut eri tavoin tuotetun naudanlihan eroja.Onko laitumella kasvaneen naudan liha terveellisempää tai ympäristön kannalta parempaa kuin viljaa syöneen naudan? Moni yhdysvaltalainen kuluttaja pohtii asiaa, mutta tarjolla on aiheesta monenlaista tietoa; osa siitä johtaa jopa harhaan, kirjoittaa AgWeb.
Julkaisu on haastatellut aiheesta professori Gretchen Mafia Oklahoman osavaltion yliopiston eläin- ja elintarviketieteiden laitokselta (Department of Animal and Food Sciences).
Mafin mukaan suurimmat väärinkäsitykset liittyvät maissi- tai viljapohjaisen ruokinnan ympäristövaikutuksiin. Hän muistuttaa, että nauta viettää laitumella joka tapauksessa suurimman osan elämästään. Maissia annetaan vain loppukasvatusvaiheessa. Ravitsemuksellisesti lihoissa on hyvin vähän eroja eikä pelkkä laiduntaminen ole välttämättä maissiruokintaa ympäristöystävällisempää.
Mafin mukaan laiduntamisen hiilijalanjälki saattaa joskus olla maissia raskaampi. Syy on pitempi aika, minkä pelkästään nurmiruokittu nauta vaatii saavuttaakseen teuraspainon.
Koko ikänsä laiduntaneiden nautojen lihalle on Yhdysvalloissa markkinarako, mutta tällaisen lihan osuus kaikesta maassa tuotetusta naudanlihasta on Mafin mukaan vain noin 5 prosenttia.
AgWeb: Is Grass-Fed Beef Healthier or Better for the Environment?
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






