Tiesitkö tätä: Tomaattikilon vesijalanjälki on 91 kertaa suurempi Espanjassa kuin Suomessa – tuore tutkimus alleviivaa kotimaisen tuotannon kestävyyttä
Ilmiön taustalla ovat ennen kaikkea Suomen vakaat vesivarannot. "Enää ei ole mitään syytä olla käyttämättä kotimaisia kasviksia", iloitsee Kauppapuutarhaliiton Jyrki Jalkanen.
Vedenkäyttö on huipussaan kotimaisilla kasvihuoneilla. Kaarinalainen Tero Juntti on vähentänyt kurkkuviljelmiensä vedenkulutusta kasteluteknisin keinoin jo useiden vuosien ajan. Kuva: Jaana KotamäkiKotimaisen kasvihuonetuotannon vesijalanjälki on erittäin pieni – myös kansainvälisessä mittakaavassa. Asia käy ilmi Luonnonvarakeskuksen tuoreesta tutkimuksesta.
Tulokset puhuvat puolestaan. Esimerkiksi tomaattikilon tuottamisen aiheuttama vesijalanjälki Espanjassa on huimat 91 kertaa suurempi kuin Suomessa.
"Tutkimuksessa kävi ilmi, että suomalaiset kasvikset ovat kaikkein kilpailukykyisimpiä vesijalanjäljen suhteen", kertoo tutkija Frans Silvenius Lukesta.
Luke laski hiili- ja ensi kertaa myös vesijalanjäljet tomaatille, kurkulle ja salaatille. Lukuja verrattiin muissa maissa tehtyjen tutkimusten tuloksiin.
Suuri ero suomalaisten ja espanjalaisten kasvisten välillä selittyy pääasiassa sillä, että Espanjassa on Suomea niukemmat vesivarannot, kertoo Silvenius.
Niukkuutta kuvaa karakterisointikerroin, jonka avulla tutkijat suhteuttivat kulutetun vesimäärän alueen vesivarantoihin.
"Karakterisointikerroin on ikään kuin vaikutuskerroin. Se kertoo, kuinka suuri tuotannon vedenkulutuksen vaikutus on sen tuotantoalueella," kertoo Silvenius.
Toinen tutkimusryhmän jäsenistä, Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri kertoo, että Espanjassa on todella pulaa puhtaasta ja suolattomasta vedestä.
"Vesivarat Espanjassa ovat todella ohuet. Suomessa on tähän verrattuna erittäin hyvät vesivarannot."
Katajajuuri muistuttaa, ettei vesijalanjälki ei ole yhtä kuin tuotantoon käytetty vesimäärä. Vedenkulutuksella on kuitenkin osuutensa vesijalanjäljen muodostumiseen.
Silveniuksen mukaan vedenkulutus on Suomessa verrattain vähäistä muun muassa suljetun vesikierron käytön vuoksi.
"Kastelun tehokkuus on täällä huipussaan", hän toteaa.
Myös toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta kertoo, että Suomessa kasveja kastellaan tarkasti annostellen.
"Kun vettä annetaan altakasteluna, tippukasteluna tai kasvukouruista, ei vettä pääse haihtumaa ilmaan hallitsemattomasti."
Lisäksi Jalkanen korostaa, että satotasolla on merkitystä, kun tarkastellaan kiloa kohden vaadittavaa vesimäärää.
"Espanjan keskisadot ovat suuruudeltaan noin kymmenesosa Suomen sadoista. Tuotanto ei ole siellä niin resurssitehokasta kuin meillä."
Jalkanen kertoo, että tutkimuksen tulokset yllättivät sekä liiton että viljelijät.
"Vesijalanjälkitulokset löivät meidät ällikällä. Emme osanneet odottaa näin merkittäviä eroja."
Kauppapuutarhaliitto haluaa osoittaa tulosten avulla, ettei kotimainen tuotanto ole espanjalaista huonompaa.
"Suomalaista kasvihuonetuotantoa on usein syyllistetty turhaan. Ennen on ajateltu, että Espanjassa tehdään kaikki paremmin. Niin ei ole."
Jalkanen toivoo tutkimustulosten näkyvän kuluttajien ostoskoreissa ja julkisten hankintojen valinnoissa.
"Enää ei ole mitään syytä olla käyttämättä kotimaisia kasviksia."
Lue lisää:
Muoviin pakattu kurkku ei ole epäekologinen – kelmuttaminen vähentää ilmastorasitetta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
