Likaiset lampaat hidastavat teurastuksia
Lampaiden on hyvä ulkoilla myös talvella, mutta teurastamolle kosteavillaisia eläimiä ei pitäisi tuoda.
Osa EU-maista teurastaa tainnuttamatta halal- ja kosher-lihaa myös vientiin, vaikka EU:n lopetusasetus sallii perusteeksi vain uskonnon. Kuvan ruhot ovat Suomessa tavanomaisesti teurastettuja, Kuva: Pekka FaliMuhniemen Lahtivajan teurastamoyrittäjä Kaarin Knuuttila on harmissaan, koska osa lampaiden omistajista tuo teurastamolle pitkävillaisia, likaisia ja usein märkiäkin eläimiä.
”Tähän aikaan vuodesta niitä tulee usein.”
Knuuttila ymmärtää, että lampaiden annetaan mielellään ulkoilla talvellakin, ja se on niille hyväksi. ”Eivät ne kavahda vettä ja lunta.”
Omistajien tulisi silti Knuuttilan mielestä ajatella myös teurastajaa ja teurastuksen hygieniaa eli huolehtia teuraseläinten siisteydestä. ”Likaisuus hidastaa teurastajan työtä, sillä lihan puhtaus on hänen vastuullaan.”
Tarvittaessa pitkävillaisilta eläimiltä voi keritä pelkästään mahanalusen ja kaulan, mikä ei vaikuta edes eläimestä mahdollisesti teetettävään vuotaan.
Knuuttila kertoo, että Norjassa jauhelihaa ei edes saa tehdä pitkävillaisista eläimistä."Tehoaisikohan se meilläkin?”
Mikäli eläimen villa on kovin pitkä, myös lähtökohta vuodan muokkaamiseen on huono.
Pohjoisessa toimiva teurastamo Veljekset Rönkä maksaa kerityistä eläimistä lisähintaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
