Tuottajakato ei lannistanut Ahvenanmaan meijeriä
Ahvenanmaan ainoa meijeri menetti tänä vuonna yli kolmanneksen tuottajistaan Arlalle. Uuteen vuoteen suunnataan kuitenkin valoisin mielin.
ÅCA:lla tehdään nyt juustoa vain kolmena päivänä viikossa entisen viiden sijaan. Kuva: Markku Vuorikari”Uskomme, että pienillä, ÅCA:n kaltaisilla meijereillä on tulevaisuudessakin oma paikkansa”, toimitusjohtaja Johannes Snellman sanoo.
Ahvenanmaalla toimii vain yksi meijeri, osuuskuntapohjainen Ålandsmejeriet (ÅCA). Maakunnan kaikki 36 maitotilaa olivat vielä vuosi sitten sen omistaja-tuottajia. Vuotuinen maitomäärä oli 17,5 miljoonaa litraa.
Arla Suomi tiedotti heinäkuussa aloittavansa yhteistyön noin kymmenen ahvenanmaalaisen maidontuottajan kanssa.
Kaikkiaan 13 maidontuottajaa vaihtoi meijeriä elo- ja syyskuun aikana, Snellman kertoo. Heidän mukanaan meni noin 4,9 miljoonaa litraa maitoa.
Lisäksi pari tuottajaa on syksyn aikana lopettanut tuotantonsa suunnitellusti.
Tällä hetkellä ÅCA:lla on 21 maidontuottajaa.
Meijerin tuotantokapasiteetti on vajaakäytöllä. Tuotannosta on vähennetty muutama henkilö ja juustoa valmistetaan entisen viiden päivän sijaan kolmena päivänä viikossa.
Heinäkuussa Snellman näki tilanteen uhkaavana. ”Pahimmassa tapauksessa voi olla erittäin vaikeaa jatkaa omaa meijeritoimintaa Ahvenanmaalla, jos suuria raakamaitomääriä viedään täältä pois.”
Nyt hän suhtautuu tulevaan valoisammin.
”Monet nykyiset maidontoimittajat ovat lisäämässä tuotantoaan. Laskemme, että vuonna 2016 ÅCA:lle toimitetaan noin 13 miljoonaa litraa maitoa”, Snellman kertoo.
ÅCA:n juustojen myynti mannermaalla on kasvanut vauhdilla.
Lisäksi meijeri pyrkii aloittamaan luomumaitotuotteiden valmistuksen, todennäköisesti marraskuussa 2016.
Yhteistyötä muiden pienmeijereiden kanssa sekä Suomessa että Ruotsissa pyritään lisäämään.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

