Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Vaaleista olisi voinut tulla suomalaisen ruoan, huoltovarmuuden ja maatalouden vaalit, mutta toisin kävi

Maatalous loistaa poissaolollaan vaalikoneissa. Äänestäjän täytyy itse selvittää eduskuntavaaliehdokkaan kanta lähiruokaan ja turvepeltojen kohtaloon.
Kuva: Esko Keski-Vähälä
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ensi sunnuntain eduskuntavaaleissa en äänestä vaalipäivänä ja se on minulle hyvin harvinaislaatuinen asia. En nimittäin muista äänestäneeni ennakkoon kuin kerran aiemmin ja menemättä sen tarkempiin ikävuosiin, niin jonkin verran vaaleja on jo matkalle mahtunut.

Vaaleissa äänestäminen on demokratiassa asuvalle ihmiselle itsestäänselvyys. Vain äänestämällä voi vaikuttaa.

Toivon, että jokainen tämänkin lehden lukija käyttää äänioikeutensa joko vielä jäljellä olevana ennakkoäänestysaikana tai sitten vaalipäivänä. Ja ottakaa ihmeessä myös lapset mukaan äänestyspaikoille. Kertokaa heille, mistä äänestämisessä on kysymys ja kertokaa myös, että kyseessä on aika arvokas juttu.

Itse muistan pikkutyttönä käyneeni vanhempien kanssa aina vaalipaikalla. Se oli joka kerta aivan yhtä jännittävää. Kivoja muistoja, jotka ovat kantaneet reippaasti aikuisuuteen. Ja juuri sellaisia vanhempien kannattaa lapsilleen luoda.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ensi sunnuntain eduskuntavaaleissa en äänestä vaalipäivänä ja se on minulle hyvin harvinaislaatuinen asia.”

Vaalipäivä on perinteisesti tärkeä päivä. Hyvä ystäväni kertoi taannoisissa vaaleissa vanhempiensa käyneen jälleen äänestämässä ja tämän jälkeen juotiin juhlavammat vaalikahvit. Äänestämässä isänsä käy myös puku päällä, miten uskomattoman hienoa kansanvallan juhlistamista.

Myönnän itsekin, että pyrin äänestyspaikalle mennessäni pukeutumaan aina vähän paremmin. Varaan kolikoita, jotta voin jättää rahaa vaalikeräykseen ja saatan kyllä ostaa kahvia ja pullaakin, mikäli sellaista tarjolla on. Yleensä ehdokaskin on täysin selvillä, joten itse operaatio on aika vikkelä.

Pidin selviönä, että tämän vuoden vaaleista olisi tullut kotimaisen ruoan, huoltovarmuuden ja maatalouden kannattavuuskriisin vaalit, mutta ainakin vielä toistaiseksi aiheet ovat pääosin loistaneet poissaolollaan esimerkiksi television vaalikeskusteluissa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kirjoittaja kehottaa rohkeasti selvittämään eduskuntavaaliehdokkaan mielipiteet vaalikojuilla, jos itselle tärkeät vastaukset jäävät vaalikoneesta uupumaan.
Kirjoittaja kehottaa rohkeasti selvittämään eduskuntavaaliehdokkaan mielipiteet vaalikojuilla, jos itselle tärkeät vastaukset jäävät vaalikoneesta uupumaan. Kuva: Sanne Katainen

Maaseudun Tulevaisuuden viime keskiviikon lehdessä (22.3) selvitimme kuinka hyvin eri vaalikoneissa näkyy maatalous. Varsinainen otoksemme ei kattanut joka ikistä vaalialuetta koko Suomesta, mutta aika selväksi kävi, että maatalous eri vivahteineen loistaa poissaolollaan. Eduskuntavaaliehdokkaiden ajatukset vaikkapa lähellä tuotetusta ruoasta tai turvepeltojen kohtalosta täytyy äänestäjien selvittää aivan muita reittejä.

Ehdokkaat viettävätkin viimeiset päivät aktiivisesti turuilla ja toreilla, kaikilla mahdollisilla paikoilla ja paikkakunnilla. Käykää hyvällä fiiliksellä kimppuun, kysykää ja kyseenalaistakaa. Jokainen ehdokas on vaalikojuilla vain teitä varten.

Ja toivon sydämestäni, että jokaisella ehdokkaalla, puolueesta riippumatta, on aikaa maaseudun asialle. Kysykää vaikka että mitkä elintarvikkeet ovat tärkeimpiä maamme huoltovarmuuden kannalta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun veikkaan, että vastaukset eivät ole goji-marja, avocado ja jamssi, niin kertokaa, mistä ruoka tulee ja kenelle kuuluu siitä kiitos, kunnia ja kilpailukykyinen korvaus. Jos ehdokas ymmärtää ja jatkaa keskustelua, voit vaikka harkita äänestämistä.

Vaalipäivä - juhlapäivä.