”Sianlihantuotantoon läpinäkyvyyttä ja kannattavuutta”
SEINÄJOKI (MT)
Kuluttajat ja sikayrittäjät kaipaavat puolueetonta tietoa tuotannosta, tuotantoketjun läpinäkyvyyttä ja sianlihaa tarjolle monipuolisesti ja kannattavasti.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) Reilu sika -hanke toi kuluttajat ja sikayrittäjät yhteen pohtimaan sianlihantuotannon eettisiä periaatteita.
Osapuolet haluavat, että tietoa saadaan ja jaetaan tapaamisissa. Alkuperämerkintöjen ja tuoteselosteiden on oltava selkeitä ja totta. Kaupasta pitää saada erilaista ja erihintaista sianlihaa.
Kaikkien ketjun toimijoiden on kuitenkin saatava kohtuullinen korvaus työstään.
Vanhempi tutkija Hilkka Siljander-Rasi MTT:ltä sanoo sekä kuluttajien että tuottajien haluavan lisää kontakteja toisiinsa.
”Nykyään kuluttaja näkee sikoja vain maatalousnäyttelyssä. Oli tärkeää, että he pääsivät hankkeessa keskustelemaan tuottajien kanssa”, Siljander-Rasi toteaa.
”Yhteinen näkemys on, että sika voi hyvin, kun omistaja voi hyvin, esimerkiksi ilman taloudellisia huolia”, Siljander-Rasi kuvailee.
Tutkimukseen kuuluneella vierailulla kuluttajat yllättyivät tuotantoon liittyvästä lupa- ja säädösmäärästä ja tiloista, joissa siat elävät.
Tuottajat ja kuluttajat haluavat sioille hyvää ja eettistä elämää. Siljander-Rasin mukaan ne tarkoittavat ryhmille eri asioita, sillä kuluttajat eivät ole selvillä tuotannon arkipäivästä.
Tutkijan havaintojen mukaan taloudelliset tosiasiat, ihanteet ja tutkimustieto sikojen hyvinvoinnista ovat ristiriidassa. Siksi tuotantoketjussa tarvitaan keskustelua ja rehellisyyttä.
HANNA SALONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
