Tuontilihan käyttö ihmetyttää sikayrittäjää: ”Miksi vaarantaa arvostettu brändi?”
Tuontiliha ei välttämättä täytä samoja eläinten hyvinvoinnin vaatimuksia, kuin kotimainen liha
Sikayrittäjien puheenjohtaja Timo Heikkilän mielestä lihateollisuuden pitäisi tukea suomalaistuottajien laatutyötä käyttämällä kotimaista raaka-ainetta. Kuva: PasiLeinoSuomen Sikayrittäjien puheenjohtaja Timo Heikkilä ihmettelee, miksi suomalaiset brändit vaarantavat maineensa käyttämällä raaka-aineena lihaa, joka on tuotettu löyhemmillä vaatimuksilla kuin kotimainen. Heikkilä viittaa etenkin suomalaisten sikojen pitkiin saparoihin ja alan siirtymään kohti vapaata porsitusta.
”Tulee olo, että onko tuottajien tekemä laatutyö tärkeää. Suomi on rikas maa, jossa on varaa tehdä asiat paremmin ja ottaa käyttöön uusia käytäntöjä. Täällä on kaikilla lihalaaduilla kolme keskenään kilpailevaa toimijaa, joilta lihaa voisi ostaa.”
Suomessa eläinsuojelulaki kieltää sikojen saparoiden katkaisemisen hännänpurennan estämiseksi. Esimerkiksi Helsinki edellyttää tätä julkisissa hankinnoissa, mikä rajaa pois muualla kuin Suomessa tai Ruotsissa tuotetun sianlihan.
Myös Saksassa rutiininomainen häntien katkaisu on kielletty, mutta tietyillä ehdoilla se sallitaan, ja sitä tehdään MTK:n eläinlääkäri Leena Suojalan tietojen mukaan noin 90 prosentille porsaista.
Silti asia ei ole mustavalkoinen. Liittovaltioissa on eroja eläinsuojeluvaatimuksissa ja lisäksi kauppaketjuilla on laatujärjestelmiä, jotka edellyttävät tiettyjä tuotantotapoja. ”Hännällistä sikaakin on markkinoilla, mutta tuskin sitä Suomeen tuodaan.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





