Monipuolisuus turvaa maatalouden ilmastonmuutoksessa
Maapallon geenivaroja on suojeltava ja hyödynnettävä nykyistä tehokkaammin, mikäli maatalous ja koko elintarviketalous mielii selvitä ilmastonmuutoksesta.Käytännössä kyse on maataloustuotannon monipuolistamisesta sekä kotieläin- että kasvintuotannossa, sanoo tutkija Toby Hodgkin Bioversity international -järjestöstä. Hodgkin puhui Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) seminaarissa torstaina.
Vuonna 2075 maapallon kylmin vuosi on se, mikä nyt on lämpimin. Jotkut nykyiset ilmastotyypit katoavat kokonaan. Esimerkiksi Suomen ilmasto muistuttaa nykyisen Saksan tai Italian ilmastoa.
Näihin muuttuviin olosuhteisiin maatalouden pitää sopeutua ja samalla luoda ja ottaa käyttöön uusia menetelmiä ja tuotantotapoja. Geenivarat ovat keskeisessä asemassa, Hodgkin painottaa.
Geenivaroilla Hodgkin tarkoittaa kaikkea luonnon monimuotoisuutta, joka on olemassa maapallon kasveissa ja eläimissä. Se pitää saada takaisin maatalouteen, elinkeinoja on monipuolistettava.
Käytännön esimerkkejä ovat luomutuotanto, riisintuotanto ja kalankasvatus samoilla pelloilla sekä peltometsäviljely.
Suojelutyötä tehdään tiedostamatta
Geenivaroja täytyy suojella sekä siellä, missä niitä on luonnostaan että muuten. Jälkimmäisestä esimerkki ovat geenipankit.
Hodgkin muistutti, että monissa maissa maatiloilla on edelleen viljelyksessä perinteisiä tuotantokasveja. Arvokasta suojelutyötä tehdään siis käytännössä siitä usein tietämättä.
Lisäksi on suojeltava nykyisten viljelykasviemme villejä kantoja. Niiden esiintymisalueet pitää paikallistaa ja kasvua uhkaavat riskit tunnistaa.
Pelkkä suojelu ei riitä huolehtimaan siitä, että arvokkaat geenivarat todella säilyvät. Tarvitaan kysyntää eli taloudellinen imu. Monimuotoisen maatalouden on oltava kannattavaa, seminaarissa todettiin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



