Tuottajat antavatbroilerintuotannolle kasvot
Pälkäneläinen broilerintuottaja Kalle Rönni pitää luontevana sitä, että viljelijät esiintyvät heidän tuottamistaan broilereista valmistetuissa tuotteissa omilla kasvoillaan. Markku Vuorikari Kuva: Viestilehtien arkistoPÄLKÄNE (MT)
Yhä useampi kuluttaja haluaa tietää syömänsä ruuan alkuperän. Kotimainen elintarvike on usein jäljitettävissä erätunnusten perusteella alkutuottajaan asti.
Kuluttajalle tällainen jäljitystyö on kuitenkin työlästä, tuumii broilerintuottaja Kalle Rönni Rönnvikin tilalta Pälkäneeltä.
Rönnin tuottamaa broileria ei enää tarvitse jäljittää eränumeroiden perusteella, sillä hänen tuottamansa broilerin ostava Saarioinen lisäsi Jyväbroiler-pakkauksiinsa tiedon tuottaneesta tilasta viime syksynä.
Pakkauksessa olevassa etiketissä on tuottajatilan nimen lisäksi myös kasvattajan kuva.
Saarioinen onkin nimennyt tuottajatilat ”kasvollisiksi kasvattajiksi”.
Rönni pitää ideaa hyvänä. Hänen mielestään kotimaisella elintarvikeketjulla ei ole mitään syytä peitellä sitä, mistä raaka-aine on peräisin. Päinvastoin.
”Nykypäivän ihmiset ovat aika vieraantuneita kotieläintuotannosta.”
Broileria on tuotettu Suomessa jo muutamia vuosikymmeniä, mutta sen tuotantotavoista ei ihmisillä ole samanlaista perimätietoutta kuin sioista ja naudoista.
Lisäksi luonnonoloille altis broileri kasvatetaan halleissa, joissa se on suojassa ilmaston vaihteluilta ja tarttuvilta taudeilta.
”Ihmiset näkevät maaseudulla liikkuessaan esimerkiksi laiduntavia lehmiä, mutta broilereita ihmiset eivät voi nähdä. Se saattaa pitää yllä virheellisiä käsityksiä tuotannosta”, Rönni pohtii.
Hänen mukaansa kasvatustapa edesauttaa lintujen hyvinvointia.
”Broilereilla on jatkuvasti saatavilla puhdasta vettä ja ruokaa. Halleissa pystytään myös takaamaan broilereille sopivat olosuhteet vuodenajasta riippumatta.”
Rönnvikin tilalla kasvatetaan kasvuerästä riippuen 83 000–85 000 broileria kerrallaan. Linnut tulevat tilalle alle vuorokauden ikäisinä ja ne lähtevät teuraaksi 5 viikkoa tulonsa jälkeen.
Muiden Saarioisten Jyväbroilerien tavoin Rönnvikin tilan broilerit kasvavat vapaina turvelattialla. Ne saavat viljatäysrehun lisäksi omalla tilalla ja yhteistyötiloilla tuotettua vehnää.
Eriä on vuodessa noin seitsemän, ja ne kasvatetaan neljässä eri hallissa.
Suomessa broileritiloilla pyritään noudattamaan kertatäyttömenetelmää: kaikki linnut tulevat ja lähtevät hallista samaan aikaan. Kasvatusaikana hallista poistetaan vain sairastuneet ja kuolleet linnut.
Näin toimittaessa sekä broilereille aiheutuva stressi että hygieniariskit ovat oleellisesti pienempiä kuin silloin, jos lintuja viedään teuraaksi useammassa erässä.
Saarioisten käyttämä broilerimäärä ei ole aivan vähäinen. Vuosittain yritys teurastaa noin 10 miljoonaa kiloa broileria.
Saarioinen tuottaa Jyväbroileria 13 sopimustuottajatilalla, jotka sijaitsevat Kangasalla, Pälkäneellä ja Vilppulassa keskimäärin 20 kilometrin päässä Saarioisten Sahalahdella sijaitsevasta tuotantolaitoksesta.
JUHANI REKU
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
