Lukijalta: Alkutuotannon kannattavuus on huoltovarmuutta – maatilojen yrittäjätulo romahtanut peräti kolmanneksella
Maa- ja metsätalouteen liittyvässä keskustelussa tuntuu usein unohtuvan, että maa- ja metsätalouden toimijat ovat nimenomaan yrittäjiä ja että yrittäjyyden lainalaisuudet koskettavat myös heitä, kirjoittaa Jocka Träskbäck.
Alkutuotannon heikko kannattavuus voi olla huoltovarmuuden uhka, Jocka Träskbäck kirjoittaa. Kuva: Viestimedian arkistoRuokavarmuus on keskeinen osa huoltovarmuutta, mutta tarvittiin Venäjän hyökkäys Ukrainaan ennen kuin Euroopan unionissa herättiin ruokaketjun toimivuuteen kriisitilanteissa.
Suomella on nyt hyvät mahdollisuudet näyttää muulle Euroopalle oikeudenmukaisen ja ekologisesti kestävän ruokaketjun mallia, mutta ennen sitä täytyy saada oma pesä kuntoon ja varmistaa oman alkutuotannon kannattavuus. Se onkin helpommin sanottu kuin tehty.
Suomi on varautumisen suurvalta, jonka kokonaisturvallisuuden malli kiinnostaa nyt kansainvälisesti. Pääministeri Orpo esitti äskettäin Euroopan parlamentissa unionille yhteistä varautumisen strategiaa ja komission puheenjohtaja pyysi presidentti Niinistöä laatimaan komissiolle raportin Euroopan kriisivalmiudesta ja varautumisesta. Suomi on siis varautumisessa kokoaan selvästi suurempi.
Keskustelussa varautumisesta unohtuvat usein elintarvikkeet ja niiden ketju tuottajalta kuluttajan lautaselle.
Huoltovarmuuskeskuksen arvion mukaan Suomi kestäisi kaksi heikkoa satovuotta. Kannattamaton alkutuotanto on kuitenkin riski, jonka vaurioita ei korjata parissa vuodessa. Näin kauaskantoisia riskejä Suomella ei ole varaa ottaa.
Maa- ja metsätalouteen liittyvässä keskustelussa tuntuu usein unohtuvan, että maa- ja metsätalouden toimijat ovat nimenomaan yrittäjiä ja että yrittäjyyden lainalaisuudet koskettavat myös heitä. Toimialan heikentynyt taloudellinen kannattavuus, heikot satovuodet ja tuotantopanostusten kasvu voivat olla liian suuri taakka kannettavaksi monelle yrittäjälle.
Maailmanlaajuisesti arvostettu suomalainen huoltovarmuus edellyttää, että ruokaketjun tulot jakautuvat oikeudenmukaisesti siten, että alkutuotanto on kannattavaa.
Luonnonvarakeskuksen mukaan maatilojen yrittäjätulo on viime vuosina romahtanut peräti kolmanneksella heikkojen satojen, hintojen laskun ja tuotantokustannusten nousun johdosta. Samaan aikaan kuluttajahinnat ovat nousseet.
Nyt Suomessa ja Euroopan unionissa on keskeistä ymmärtää, että maatalouden kannattavuus on ratkaiseva osa Suomen ja suomalaisten huoltovarmuutta. Ruokaketjusta täytyy tehdä oikeudenmukaisempi ja nostaa alkutuottajan osuutta tulonjaossa.
Jocka Träskbäck
yrittäjä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









