
Pienyrittäjien tuotteet ketjukaupan herkkukoriin
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa edistää maakunnan elinvoimaisuutta suosimalla lähiseudun ruokayrittäjiä.
Tahmea ja siirappimainen herkku valuu hiljalleen astiaan. Tässä ei kannata olla kiire minnekään, kertoo yrittäjä Raino Albert. Kuva: Markku Vuorikari
Joensuulaisen Mantsin Makien yrittäjät Ulla ja Auvo Jeskanen valmistavat mustaherukoista glögijuomaa. Kuva: Markku Vuorikari
PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä (vas.) ja aluepäällikkö Ari Pirinen esittelevät joululaatikoita, joita on kahta eri kokoa. Kuusi tuotetta sisältäviä, 29 euron hintaisia laatikoita tulee myyntiin 500 kappaletta. Suurissa on kahdeksan tuotetta ja sellaisen saa omakseen 39 euron hintaan. Kuva: Markku VuorikariJOENSUU (MT)
Eletään marraskuuta, mutta ilman täyttää täyteläinen mustaherukantuoksu.
Ulla Jeskanen kiipeää rivakasti työtikkaille ja tarttuu laatikkoon. Puoliso Auvo nostaa toiselta kulmalta ja marjat kipataan suureen kattilaan.
Kohta aletaan valmistaa Mantsien Makien glögiä. Se on yksi pientuottajien herkuista, joita Pohjois-Karjalan osuuskauppa PKO on valinnut jouluiseen maakuntalaatikkoon.
Joulu on ruokajuhlista jaloin, mutta nyt ei ole kyse pelkästään ruuasta.
Nyt puhutaan työpaikoista, euroista ja maakunnan elinvoimaisuudesta, huomauttaa osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä.
"Me haluamme tarjota asiakkaille entistä enemmän lähellä tuotettua ja valmistettua ruokaa ja tehdä yhteistyötä ruuantekijöiden kanssa", Kivelä linjaa.
"Kaupan kate marginaalinen"
PKO kokoaa maakuntalaatikot yhteistyössä Pro Agrian kanssa, joka kerää yrittäjiltä tarjoukset.
Sekä Kivelä että aluepäällikkö Ari Piiroinen painottavat, ettei hinta ole ainoa kriteeri. Mukaan on haluttu tuotteita, jotka tulevat maakuntalaatikon saajan käytettyä ja jotka erottuvat ketjun muusta valikoimasta.
Miehet eivät kerro, millaisen katteen PKO laatikoista ottaa. "Se on marginaalisen pieni."
Osa maakuntalaatikossa mukana olevista yrittäjistä on tarjousta laatiessaan tinkinyt hinnoistaan.
Ratavartijan hunajaa Joensuussa valmistava Raino Albert kertoo tarjonneensa hunajaa PKO:lle jo viime vuonna, mutta silloin ei tärpännyt. Tänä vuonna hän tiputti hintaa ja pääsi mukaan.
125 gramman purkki on pienessä maakuntalaatikossa. Suoraan asiakkaille Albert myy sitä 3 eurolla, mutta hän ei pidä 20–30 prosentin alennusta pahana. "Eiköhän se ole normaalia."
Vastineeksi hän toivoo saavansa lisää asiakkaita, joita kiinnostaa rautatieaseman tuntumassa tuotettu hunaja.
Mantsin Makie myy glögijuomaa puolen litran lasipuollossa asiakkailleen 5,50 eurolla. Glögi oli tyrkyllä maakuntalaatikkoon jo viime vuonna, mutta silloin se ei tullut valituksi. Tänä vuonna juoma pääsi mukaan, vaikka hintaa ei pudotettu.
"Saapi jäädä tekemättä, jos mitään ei jää", napauttaa Ulla Jeskanen. "Alella ei myydä, koska tuotteen laadusta ei tingitä."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

