Mielipide: Ei ole järkevää ylenkatsoa luomua, joka ratkaisee ruokajärjestelmän kestävyyskriisin
"Nykyinen ruuantuotanto ja -kulutus ovat kestämättömällä pohjalla, kirjoittaa Pro Luomun Aura Lamminparras vastauksessaan MT:n kolumniin.Toimittaja Piia Lehojärvi kirjoitti MT:n kolumnissa EU:n luomukiimasta ja kyseenalaisti tarpeen lisätä luomutuotantoa (MT 11.8.). Lehojärven mukaan ympäristön ei tarvitse kärsiä ”vanhalla kunnon bulkkituotannolla”.
Tiedeyhteisön kanta kuitenkin on, että nykyinen ruuantuotanto ja -kulutus ovat kestämättömällä pohjalla, ja muutosta nykyiseen tarvitaan. Ympäristön lisäksi myös globaali väestönkasvu tulee huomioida, eikä yhtä yksinkertaista ratkaisua ole tarjolla.
Luomun tavanomaista pienemmät sadot saattavat saada epäilemään, ettei luomulla pystytä ruokkimaan ihmiskuntaa. Tutkija Adrian Müller ym. julkaisivat vuonna 2017 laajan tutkimuksen, joka osoitti, että maapallon kasvava väestö voidaan ruokkia luomulla, mikäli hävikkiä leikataan ja kulutusta muutetaan kasvispainotteisemmaksi.
Tämä skenaario vähentäisi merkittävästi ruuantuotannon päästöjä, sillä luomussa kemiallisten torjunta-aineiden ja keinolannoitteiden käyttö on kiellettyä.
Luomu vaatii enemmän pinta-alaa tuottamaan saman sadon. Maankäytöstä puhuttaessa usein kuitenkin unohtuu, että peltojen kunto on viime vuosikymmeninä hälyttävästi heikentynyt yksipuolisen tekniskemiallisen viljelyn seurauksena. Pelkona on viljelymaiden köyhtyminen käyttökelvottomiksi, johon ei olisi varaa ilmastonmuutoksen ja luontokadon maailmassa.
Luomun menetelmien, kuten monipuolisten viljelykiertojen, orgaanisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden minimoinnin ansiosta peltomaan rakenne ja vesitalous paranevat samalla kun orgaanisen aineksen määrä pellossa kasvaa.
Kaiken ruuantuotannon ei tarvitse olla luomua, mutta EU:n asettama tavoite neljännes peltoalasta vuonna 2030 luomussa on perusteltu. Luomulla on kokoaan isompi vaikutus, sillä luomutiloilla innovoidaan menetelmiä, joiden avulla torjunta-aineiden ja keinolannoitteiden käyttöä voidaan vähentää kaikessa ruuantuotannossa.
Ei ole järkevää ylenkatsoa sitä tuotantomuotoa, joka on jo vuosikymmenet tuonut kestäviä ratkaisuja ruokajärjestelmään ja jonka kulutus kasvaa niin Suomessa kuin maailmalla.
Aura Lamminparras
toiminnanjohtaja
Pro Luomu ry
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



