Ruuantuotanto ja kulutus lähellä toisiaan – pienetkin vaihtelut painavat tuotannon alle kulutuksen
OECD:n ja FAO:n raportti ennustaa ruuantuotannon olevat tulevaisuudessa hieman kulutusta suurempaa.
Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi kyseenalaistaa ruokavalion vaikutuksen maatalouteen. Arkistokuva. Kuva: Kari SalonenTutkimusprofessori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta on pääosin samoilla linjoilla raportin kanssa.
"Kulutus ja tuotanto ovat kuitenkin hyvin lähellä toisiaan ja markkinat ovat herkkiä vaihtelulle", Niemi arvioi. Hän viittaa tällä esimerkiksi vaihteleviin sääolosuhteisiin, jotka väistämättä vaikuttavat satotasoihin.
Niemi kertoo, että jos usealla tärkeällä maatalousalueella on huonot sääolot, tuotanto tippuu helposti alle kulutuksen tason.
Hän vahvistaa, että tuottajalle tuotannon nousu aiheuttaa paineita. Ongelmana hänen mukaansa on kuitenkin jatkuva tuotantopanosten nousu.
"Heikosta kannattavuudesta huolimatta tuotanto on pysynyt samalla tasolla", Niemi muistuttaa.
Ruokavalion vaikutuksen tuotantoon Niemi kyseenalaistaa.
"Tilastoissa ei ole viitteitä siitä, että lihan kulutus olisi Suomessa laskenut, mutta meillä lihan kulutus onkin ollut Euroopan tasolla alle keskiarvon", hän kertoo.
Niemen mukaan peltoalan käytössä on Suomessa paljon tehostettavaa.
"Kaikille hyvä keskisato ei ole tärkeä tekijä. Siksi Suomen keskisatojen nousu on ollut hidasta", hän mainitsee.
Keskisatojen nosto liittyy Niemen mukaan myös ilmastopäästöihin: "Kun samalta alalta saadaan enemmän kiloja, ilmastopäästöt vähenevät tuotettua kiloa kohti".
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
