Karjatalous katosi välillä Suomesta
”Varhainen maatalous oli taloudellisesti riskialtista ja siksi on mielenkiintoista, että siihen kuitenkin rohkeasti ryhdyttiin.”
"On todennäköistä, että karjanhoito omaksuttiin Suomessa hitaasti. Vaikuttaakin siltä, että varhainen karjatalous välillä katosi Suomesta ja yleistyi maassamme uudelleen vasta myöhemmin”, pohtii Mirva Pääkkönen väitöskirjassaan. Kuva: Markku VuorikariRiskialtis maatalous yleistyi hitaasti esihistoriallisella ajalla.
Arkeologinen tutkimus osoittaa, että metsästys, kalastus ja keräily säilyttivät merkityksensä pitkään senkin jälkeen, kun karjatalous oli saapunut pohjoisille alueille, Turun yliopisto kertoo tiedotteessaan.
Filosofian maisteri Mirva Pääkkönen tarkasteli väitöstutkimuksessaan kivikaudella ja varhaismetallikauden alussa eläneiden ihmisten ruoan hankintatapoja Suomessa ja Pohjois-Norjassa.
Kun poltetusta savesta tehdyssä astiassa valmistetaan ruokaa, astian seinämän huokoiseen materiaaliin imeytyy rasvahappoja. Tutkimalla arkeologisilta kaivauksilta löytyneiden saviastian palasten seinämiin imeytyneitä rasvahappoja pystytään selvittämään, mitä ruoka-aineita esihistoriallisella ajalla eläneet ihmiset käyttivät.
Pääkkönen havaitsi, että esihistorialliset metsästäjä-keräilijäyhteisöt Suomessa ja Pohjois-Norjassa hyödynsivät ympäristöään monipuolisesti.
”Vaikuttaa kuitenkin siltä, että pelkästään ympäristötekijät eivät selitä sitä, mitä ruoka-aineita esihistorialliset ihmiset suosivat. Esimerkiksi Pohjois-Norjassa varhaismetallikaudella eläneet ihmisryhmät valitsivat käyttämänsä ruoka-aineet todennäköisesti kulttuurisin perustein”, kertoo Pääkkönen.
Ne ryhmät, joilla oli kulttuurisia yhteyksiä Etelä-Skandinaviassa eläneisiin, maataloutta harjoittaneisiin yhteisöihin, panostivat karjatalouteen. Ryhmät, joilla ei tällaisia kulttuurisia kontakteja ollut, taas jatkoivat perinteistä metsästystä ja keräilyä.
”Kaikki Pohjois-Norjan rannikolla eläneet yhteisöt olisivat voineet hankkia ravintonsa kalastamalla tai saalistamalla merinisäkkäitä. Varhainen maatalous oli taloudellisesti riskialtista ja siksi on mielenkiintoista, että siihen kuitenkin rohkeasti ryhdyttiin”, Pääkkönen toteaa.
Varhainen maatalous oli taloudellisesti riskialtista.
Suomessa jako metsästäjä-keräilijöiden ja karjataloutta harjoittavien yhteisöjen välillä ei ole yhtä selkeä kuin Norjassa. Suomessa karjataloutta harjoitettiin aluksi hyvin pienimuotoisesti yhteisöjen hyödyntäessä pääasiassa luonnonantimia.
"On todennäköistä, että karjanhoito omaksuttiin Suomessa hitaasti. Vaikuttaakin siltä, että varhainen karjatalous välillä katosi Suomesta ja yleistyi maassamme uudelleen vasta myöhemmin”, pohtii Pääkkönen.
Väitöstutkimuksen tulokset vahvistavat aiempaa käsitystä esihistoriallisen ajan ruoan hankintatavoista. Tutkimus osoittaa, että metsästys, kalastus ja keräily säilyttivät pohjoisessa merkityksensä pitkään senkin jälkeen, kun karjatalous oli saapunut alueelle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







