Jopa 95 prosenttia maailman ruuantuotannosta on sidoksissa tekijään, jota häviää nopeammin kuin uusiutuu
Maanantaina 5.12. vietetään kansainvälistä maaperäpäivää.Maaperän hyvinvointiin panostamalla voidaan torjua ilmastonmuutosta ja vähentää riippuvuutta keinolannoitteista ja torjunta-aineista, muistuttaa Pro Luomu.
”Jopa 95 prosenttia maailman ruuantuotannosta on sidoksissa maaperään. Multava maa on luonnonvara, jota häviää intensiivisten viljelykäytäntöjen ja eroosion vaikutuksesta nopeammin kuin uusiutuu”, tiedotteessa todetaan.
Tutkimustieto tuo jatkuvasti uutta ymmärrystä maaperästä ja sen toimintamekanismeista ruuantuotannossa. Moni keinoista on tuttu luomuviljelystä.
"Luomuviljelyssä keskeistä on maaperän hyvinvointi ja luomu toimiikin kestävän ruuantuotannon veturina näyttäen esimerkkiä maaperän hyvinvointia edistävissä viljelymenetelmissä", sanoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras tiedotteessa.
Eloperäiset lannoitteet, biologinen typensidonta palkokasveja hyödyntämällä sekä maan hoitaminen tekevät hyvää maan rakenteelle, multavuudelle ja pieneliöstölle. Hyvä rakenne ehkäisee eroosiota ja auttaa maata kestämään paremmin ääriolosuhteita, kuten kuivuutta tai rankkasateita.
Nykyisessä maailmantilanteessa luomun toimintatavat näyttäytyvät yhä useammalle kokeilunarvoisina, toteaa Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Ansa Palojärvi Pro Luomun tiedotteessa.
Jotta vuorovaikutussuhteet toimivat, maata täytyy hoitaa hyvin. Monipuolinen kasvivalikoima on tässä tärkeä. Ansa Palojärvi
Palojärvi on keskittynyt tutkimuksessaan muun muassa mikrobiologisiin vuorovaikutussuhteisiin ja niiden hyötyihin maaperälle. Häntä kiinnostaa erityisesti kasvien juuristojen monipuolinen rooli. Ne tuovat maaperän eliöstölle ravintoa, muokkaavat maan rakennetta ja kuljettavat hiiltä.
"Jotta vuorovaikutussuhteet toimivat, maata täytyy hoitaa hyvin. Monipuolinen kasvivalikoima on tässä tärkeä. Kasvivalikoimaa voidaan monipuolistaa viljelykierron lisäksi esimerkiksi viljelemällä seoksia kuten aluskasvia ja ruokakasvia tai kahta ruokakasvia sekaisin", Palojärvi kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







