Rypsipuristeen proteiini ruuaksi entsyymien avulla
Aikaisemmin rypsiöljyn valmistuksessa syntyvää puristetta on käytetty lähinnä eläinten rehuna.Rypsiöljyn tuotannossa syntyy maailmalla vuosittain noin 34 miljoonaa tonnia puristetta. Sitä hyödynnetään tällä hetkellä pääasiassa tuotantoeläinten rehuna.
Kylmäpuristetusta rypsipuristeesta kolmasosa on ravitsemuksellisesti hyvälaatuista proteiinia. Sen erottaminen on kuitenkin ollut aiemmin kustannustehotonta suuren energian- ja vedenkulutuksen vuoksi.
VTT:n tutkija Katariina Rommi on kehittänyt väitöskirjatyössään entsyymiavusteisia menetelmiä rypsiproteiinin rikastamiseen ja selvitti, mitkä tekijät vaikuttavat proteiinin uuttuvuuteen.
Tulosten perusteella entsyymiavusteiset menetelmät soveltuvat hyvin rypsiproteiinin rikastukseen. Tutkimustulokset ovat sovellettavissa rypsipohjaisten proteiini-ainesosien valmistukseen esimerkiksi elintarvike- tai rehuteollisuudessa.
Väitöskirjatyössä puristeesta tuotettiin myös bioaktiivisia rypsipeptidijakeita, joilla on uudenlaisia sovellusmahdollisuuksia ihonhoitotuotteissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

