Tuottajahinnasta sulaa 4 prosenttia
Maatalouden tuottajahinnat laskevat Tilastokeskuksen arvion mukaan tänä vuonna 3,9 prosenttia viime vuodesta. Kokonaisuutta vetävät alaspäin erityisesti maito sekä sian-, naudan- ja siipikarjan liha.
Toisaalta tilastoa kaunistavat turkikset, joiden hinnan Tilastokeskus arvioi nousevan 17 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Mikäli turkikset jätetään huomiotta,tuottajahinnat luisuvat 6,3 prosenttia.
Viljoista vehnän ja rukiin hinnat laskevat, kauran ja ohran puolestaan nousevat. Viljojen keskimääräinen tuottajahinta on Tilastokeskuksen arvion mukaan sama kuin viime vuonna.
Sokerijuurikkaan hinta putoaa 18,5 prosenttia ja tuoreiden vihannesten hinnat noin kolme prosenttia.
Sen sijaan perunan hinta nousee reilut 10 prosenttia.
Eläintuotteiden tuottajahinnat laskevat turkiksia ja kananmunia lukuun ottamatta kautta linjan. Eniten laskevat maidon (16,1 prosenttia) ja lampaiden ja vuohien hinnat (11,9).
Koska tuottajahinnoissa ei voida vielä ottaa huomioon maidon jälkitilin vaikutusta, hinnat ovat ennakollisia.
Vuoden 2015 lopulliset tuottajahintaindeksit julkaistaan ensi vuoden elokuussa.
Tuottajahintojen ohella myös tuotantopanosten hinnat laskivat. Laskua vuodentakaiseen oli Tilastokeskuksen mukaan 1,5 prosenttia.
Syynä tuotantopanosten hintojen laskuun on erityisesti energian ja voiteluaineiden, eläinten rehujen ja lannoitteiden halpeneminen. Energia ja voiteluaineet halpenivat viime vuoteen verrattuna vajaat 14 prosenttia, rehut 2,6 ja lannoitteet 2,5 prosenttia.
Indeksin laskua hillitsi koneiden huollon ja korjauksen sekä tarvikkeiden hintojen nousu.
Yhteensä tuotantoon käytettävien tarvikkeiden ja palveluiden hinnat laskevat 2,2 prosenttia.
Sen sijaan investointeihin käytettävien tavaroiden ja palvelujen hinnat nousevat 0,5 prosenttia.
Tilastokeskus laskee maatalouden hintaindeksiennusteen EU:n tilastovirastolle Eurostatille kerran vuodessa marraskuussa.
Juhani Reku
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
