Tilastopoikkeus: tyytyväinen viljelijä
Kouvolalainen Sami Kuoppamäki siirtyi luomuun 2008 eikä ole katunut. Videolla hän esittelee kauran punnitusta.
Viime kesän luomu-Obelix-kaura on laadukasta, Sami Kuoppamäki esittelee. Hehtolitrapaino on 60 kiloa. Kuva: Markku VuorikariSami Kuoppamäen ajatus luomuun siirtymisestä kypsyi vähitellen.
Kun perheeseen alkoi syntyä lapsia, heille haluttiin tarjota turvallisinta mahdollista ruokaa. Luomu tuntui parhaalta valinnalta.
Ensin sitä söivät lapset, pian myös vanhemmat. Alkoi tuntua ristiriitaiselta, että peltoja silti viljeltiin tavanomaisin menetelmin.
Kuoppamäki pyysi luomuneuvojan tilalle laskelmia tekemään. Luomun kannattavuuslukemat olivat niin uskomattoman hyvät, että talousagronomi-isännän oli pakko tehdä vielä omat laskelmat. Tulos oli sama.
"Sitten ei enää ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä luomuun. Varsinkin, kun se sopi arvoihimme niin hyvin."
Kuoppamäelle luomun ykkösperuste on ympäristöstä huolehtiminen. Ruuan turvallisuus on lähes yhtä tärkeä.
Kuoppamäki viljelee tällä hetkellä kolmea eri tilaa. Yksi niistä on tavanomainen kasvinviljelytila, toinen luomukasvinviljelytila. Lisäksi hän on luomukotieläintilan osakas. Luomukotieläintila on näistä kannattavin.
"Tavanomaisesta kasvinviljelystä ei jää käteen oikeastaan yhtään mitään", hän toteaa. "Kustannuksia löytyy muttei tuottoja."
Kuoppamäen valinta on viljellä tavanomaista tilaa mahdollisimman pienin panoksin ja satsata luomuun kaikki mahdollinen.
"Luomussa on pienet kustannukset, tuotteilla tosi korkea hinta eikä satotaso häviä tavanomaiselle."
Miten paljon enemmän luomutilalla jää rahaa käteen kuin tavanomaisella, on moni kysynyt.
"Karkeasti ottaen luomutuki plus se raha, joka aiemmin meni lannoitteisiin ja kasvinsuojeluaineisiin", Kuoppamäki vastaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

