HK Scan tuo linnut munina broilerikasvattamoon
Kananpoikien kuljetukset ja käsittely vähenevät, kun linnut kuoriutuvat suoraan kasvatustilalle.HK Scan ottaa ensimmäisenä Suomessa, ja ensimmäisten joukossa maailmassa, käyttöön broilereiden kasvatustavan, jossa untuvikot kuorituvat kanalassa erillisten hautomoiden sijaan.
Uudessa menetelmässä munia haudotaan hautomossa 18 päivää, minkä jälkeen munat kuljetetaan erikoiskennoissa broilerikasvattamoon. Kennot levitetään kanalaan ja linnut kuoriutuvat näin suoraan kasvatustilalle.
Perinteisessä tavassa untuvikot kuoriutuvat hautomossa, josta ne kuljetetaan päivän ikäisinä kasvatustilalle.
Uusi menetelmä vähentää eläimen kokemaa stressiä, kun kuoriutumisen jälkeen ei tule kuljetusta ja käsittelyvaiheita on vähemmän. Lisäksi untuvikot saavat uudessa menetelmässä heti vettä ja ruokaa.
"Untuvikkojen parempi alku on tärkeää. Uusi menetelmä parantaa entisestään niin kananpoikien hyvinvointia kuin vastustuskykyäkin ja luo siten hyvät edellytykset tasapainoiselle kasvulle", sanoo HK Scanin eläinten hankinnasta ja alkutuotannosta vastaava johtaja Pia Nybäck.
Nybäckin mukaan kasvattamossa kuoriutuvat untuvikot ovat rauhallisia ja niiden vastustuskyky on parempi. Parin päivän ajan untuvikot käyttävät vanhaa munankuortaan pesänä, johon kömpivät välillä nukkumaan.
Broilereiden kasvutahti on sama riippumatta siitä onko ne tuotu kasvattamoon munina vai jo kuoriutuneina.
Menetelmän kehittämisessä on ollut mukana HK Scanin sopimustuottajia ja menetelmä otetaan käyttöön valituilla Kariniemen kotitiloilla. Vanha menetelmä säilyy siis tällä hetkellä valtasuuntana HK Scanillakin.
Uuden menetelmän kehittäminen on vaatinut useamman vuoden ja menetelmä on patentoitu. Kehitystyössä mukana olleet tuottajat ovat pitäneet uudesta menetelmästä.
"Uuden menetelmän Kariniemen -tuotteet tulevat markkinoille heti ensi keväänä", kertoo kategorioista ja konsepteista vastaava johtaja Heli Arantola.
Tuotteiden kysynnästä on kiinni kuinka laajasti uusi menetelmä otetaan sopimustiloilla käyttöön.
Arantola uskoo, että menetelmästä on vientivaltiksi suomalaiselle broilerille. "Se on yksi asia lisää suomalaiselle korkealle ruuan laadulle."
Suomi on ainut maa maailmassa, missä siipikarjaa kasvatetaan ilman antibiootteja, Nybäck ja Arantola muistuttavat.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

